Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI
Jebkurš autovadītājs piekritīs, ka braukt tīrā un spodrā spēkratā, kas skaisti laistās saules staros un kura salonu neklāj putekļu kārta, ir īpaši patīkami. Turklāt regulāra automašīnas apkope un tīrīšana sniedz ne tikai vizuālo baudījumu, bet arī paildzina auto mūžu. Tiesa, automazgātavas, kur visu darbu paveic iekārtas vai apmācīti cilvēki, nav lēts prieks, īpaši, ja parēķinām, cik daudz naudas tiek iztērēts ilgākā laika griezumā. Kāds ir risinājums? Iespējams, ir vērts iegādāties pašam savu augstspiediena tīrītāju. Tā ir pārsteidzoši universāla un praktiska ierīce, ar kuru var ne tikai nomazgāt auto, bet arī sakopt dažādas virsmas sētā – sākot ar bruģi un beidzot ar kanalizācijas caurulēm.
Būtiski zināt pirms auto mazgāšanas! Pirms ķeries klāt auto pucēšanai, noskaidro, vai konkrētajā pašvaldībā tas ir atļauts. Piemēram, Rīgā un vēl citās vietās auto mazgāšana nav atļauta nedz privātās teritorijās, piemēram, savā sētā, nedz publiskās vietās. Pārkāpjot šos noteikumus, var tikt pie administratīvā soda. Aizliegumu iemesls – lai kopā ar netīro ūdeni zemē nenonāktu ķimikālijas un arī naftas produktu paliekas, kas sakrājušās uz auto.
"Kärcher" ir augstspiediena tīrītāju tirgus līderis pasaulē, un pirms 85 gadiem dibinātais zīmols simbolizē visaugstāko kvalitāti – ne velti tautā teju visi spiediena tīrītāji tiek dēvēti par "karčeriem". "Kärcher" spiediena tīrītāju produktu klāsts ir gana plašs – gan pavisam nelielas ierīces mazāku darbu veikšanai, gan arī ļoti jaudīgas ierīces lieliem mazgāšanas darbiem. Vairāk par augstspiediena tīrītāju veidiem un to veiktspēju var uzzināt šajā rakstā.

Šoreiz palūkosim, uz ko spējīgs "K5 Compact" modelis, kad tam pretī nostājas nespodrs un ar netīrumiem apaudzis auto. Mērķis – atgriezt spēkratam sākotnējo "wow" efektu. Plašāka informācija par tīrīšanas eksperimentā izmantoto iekārtu un tās specifikāciju pieejama šeit.

Automašīna pirms pārvērtībām:
Automašīnu nebūtu vēlams mazgāt tiešos saules staros, jo atklāta saule veicinās mašīnas priekšlaicīgu žūšanu, tādēļ uz virsbūves paliks redzamas nogulsnes. Tāpat arī vēlams padomāt par piemērotu apģērbu, kuru nav žēl saslapināt vai nosmērēt. Tuvumā jābūt strāvas kontaktligzdai un ūdens padeves avotam, kas nodrošinās augstspiediena tīrītāja pilnvērtīgu darbību.
Kad atrasta piemērota vieta auto mazgāšanai, nākamais solis ir inventāra sagatavošana. Pārliecinies, ka visi automašīnas logi ir aizvērti. Lai automašīnas mazgāšana ritētu raiti un būtu pēc iespējas efektīvāka, jāgādā, lai pa rokai būtu viss nepieciešamais – automašīnām paredzēts šampūns vai putas, sūklis, augstspiediena tīrītājs, lupata, ar ko nosusināt auto.

Svarīgi! Pirms sākt automašīnas virsbūves mazgāšanu, jāpārliecinās, ka ūdens strūkla no augstspiediena tīrītāja ir vienmērīga un tajā nav gaisa burbuļu, un tikai pēc tam ierīcei drīkst pievienot putu uzgali.
"Kärcher" eksperts šoreiz izmanto "Ultra" putu tīrītāju kopā ar putu uzgali. "K5 Compact" augstspiediena tīrītāja modelim ir arī iebūvēta tīrīšanas līdzekļu iesūkšanas šļūtene, taču papildu putu uzgalis sniegs labāku efektu, kā arī nodrošinās vienmērīgu klājumu.
Putas tiek uzklātas virzienā no auto virsbūves apakšas uz augšu. Vispirms apstrādā vienu automašīnas pusi, pēc tam otru. Ļauj putu līdzeklim iedarboties.
Kamēr iedarbojas putu līdzeklis, "Kärcher" eksperts automašīnas riepu diskus apsmidzina ar disku tīrīšanas līdzekli, kas palīdz noņemt visu veidu netīrumus un nogulsnes. Tīrīšanas līdzeklim reaģējot ar netīrumiem, tas maina krāsu.
Kad putojošais līdzeklis ir vairākas minūtes iedarbojies un no virsbūves atmiekšķējis netīrumus, automašīna tiek noberzta ar sūkli. Eksperts šoreiz izmanto mikrošķiedras sūkli ar bārkstīm, lai nodrošinātu pēc iespējas delikātāku apstrādi. Pēc tam rūpīgi tiek notīrīti arī riepu diski.
Automašīna tiek kārtīgi noskalota, lai uz tās nepaliktu mazgāšanas līdzekļa pēdas. Ņem vērā, ka skalošana jāveic no automašīnas augšas virzienā uz leju, lai putas notecētu no jumta, nevis tiktu "sadzītas" uz augšu.
Kad automašīna ir noskalota, to nosusina ar mikrošķiedras lupatiņu, lai uz tās nepaliktu kaļķainas nogulsnes.

Automašīna pēc mazgāšanas ar augstspiediena tīrītāju:
Tīrīšanas eksperimentā tika mazgāta sudraboti pelēcīga automašīna, kas, pavirši skatoties, pirmajā acu uzmetienā nemaz neizskatījās tik netīra. Taču pēc mazgāšanas rezultāts ir neapšaubāms – šķiet, ka auto krāsa mainījusies. Lūk, šis ir "wow" efekts.
Pēteris Lācis, "Kärcher" apmācību pasniedzējs
Automašīnas virsbūve ir tikai viena medaļas puse, kura ir redzama visiem. Otra – auto interjers – ir vieta, kur ikdienā uzturas tikai spēkrata īpašnieks, un nereti auto no ārpuses spīd un laistās, bet iekšpusē to klāj putekļi un taukaini pleķi. "Kärcher" produktu klāstā ir arī ierīces un tīrīšanas līdzekļi, kas ļaus ātri un efektīvi sakopt arī salonu, lai auto īpašniekam nebūtu kauns uzņemt pasažierus.

Ikdienā bieži vien pat nepamanām, cik patiesībā netīri ir automašīnas stikli, taču mirklī, kad tos apspīd tieši saules stari, skatam paveras dažādi nospiedumi, putekļi un sīki gruži, kas pie tā pielipuši. Ar "Kärcher" automašīnas stiklu tīrīšanas līdzekli iespējams iegūt tīru un spodru efektu ātri un vienkārši, talkā ņemot mikrošķiedras lupatiņu. Savukārt salona virsmu tīrīšanas līdzeklis ar matējošu efektu noņem netīrumus un virsmas pārklāj ar plānu aizsargkārtiņu. 
Putekļu sūcējs "SE 2 Car" ir universāla ierīce, ar kuru iespējams ne tikai izsūkt putekļus un gružus, bet, nomainot uzgali, arī izmazgāt auto sēdekļus. Ierīcei ir izsmidzināšanas un izsūkšanas tīrīšanas funkcija – tīrīšanas līdzeklis zem spiediena tiek dziļi iesmidzināts tekstila šķiedrās un pēc tam tiek izsūkts kopā ar izšķīdinātiem netīrumiem. Šī tehnoloģija ir lieliski piemērota arī matraču un paklāju tīrīšanai.