Foto: PantherMedia/Scanpix

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde (FPP) lūgusi sākt kriminālvajāšanu pret deviņām personām par krāpšanu un naudas “atmazgāšanu”, kas valstij nodarījis 168 356 latu zaudējumus, portāls “Delfi” uzzināja VID.

VID 2009.gada novembrī sāka kriminālprocesu, bet decembrī apturēja noziedzīgā grupējuma darbību, kas nodarbojās ar „naudas atmazgāšanas" pakalpojumu sniegšanu. Grupējums savu darbību bija organizējis kādā Pārdaugavas savrupmājā-cietoksnī un noziedzīgā grupējuma rīcībā bija ļoti labs tehniskais nodrošinājums - augstas klases apsardzes sistēmas, kas apgrūtināja VID amatpersonu iekļūšanu telpās kratīšanu veikšanai, tāpēc iekļūšanai ēkā tika piesaistīta Valsts policijas pretterorisma vienība "Omega".

Lai pārvietotos un piekļūtu cietoksnī izvietotajām telpām, bija nepieciešams pielietot speciālos tehniskos līdzekļus. Ēkā tika kārtota nelegālā grāmatvedība, kā arī savākta un pārskaitīta nauda par nenotikušiem darījumiem. Noziedzīgā grupējuma organizators bija fiziķis - matemātiķis ar iesauku „profesors".

Tagad kriminālprocess nosūtīts prokuratūrai, un tajā lūgts sākt kriminālvajāšanu pret trīs organizētās grupas dalībniekiem un sešām reāli strādājošu uzņēmumu amatpersonām.

VID papildināja, ka no 2009.gadā uzsāktā kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā papildus tika izdalīti četri kriminālprocesi, kuri jau ir nosūtīti prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai. Kopā tajos lūgts uzsākt kriminālvajāšanu pret četrām personām, no kurām  divas ir reāli strādājošu uzņēmumu amatpersonas.

Minētajos kriminālprocesos kopējais valsts budžetam nodarītais zaudējums ir 143 471 lati.

Papildus no minētās krimināllietas tika izdalīti materiāli un uzsākts process par noziedzīgi iegūtu mantu, kura laikā tiesa par noziedzīgi iegūtiem atzina kratīšanu laikā izņemtos skaidras naudas līdzekļus 84 095 eiro un 11 020 latus. Atbilstoši tiesas lēmumam noziedzīgi iegūtie līdzekļi ieskaitīti valsts budžetā.

Savulaik tika ziņots, ka viena no kratīšanām šajā vērienīgajā lietā veikta arī ar Rīcības partijas līderi Aleksandru Rudišu saistītā birojā un daļa legalizētās naudas varētu būt nonākusi kādas partijas kasē, kā 2009.gada 2.decembrī vēstīja Latvijas Televīzijas ziņu raidījums "Panorāma". VID tolaik ne apstiprināja, ne noliedza, ka Rudiša vārds figurē kriminālprocesā par noziedzīgā grupējuma darbībām.

Kriminālprocess par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu pēc Krimināllikuma 195.panta trešās daļas, par ko kā sods var tikt piemērota brīvības atņemšana uz laiku no pieciem līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās, kā arī pēc likuma 218.panta trešās daļas par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un šādā veidā iegūtu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, kas kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu, atņemot tiesības veikt uzņēmējdarbību uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!