Foto: AFP/Scanpix

Bauskas rajona tiesai prokuratūra nodevusi krimināllietu, kurā kāds vīrietis apsūdzēts par to, ka ļaunprātīgi nodrošinājis trešo valstu pilsoņiem iespēju ar fiktīvu laulību palīdzību likumīgi iegūt tiesības uzturēties citā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstī.

Kā portālu "Delfi" informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka, apsūdzētais vīrietis iepazinās ar kādu personu, kura nodarbojas ar fiktīvo laulību organizēšanu ārzemēs un kurš arī piedāvāja iespēju nopelnīt 1423 eiro par vienu sievieti.

Apsūdzētajam vīrietim būtu jāsameklē sieviete, kura piekristu doties uz Lielbritāniju ar mērķi slēgt fiktīvu laulību ar trešo valstu pilsoni. Apsūdzētais satika trīs savas paziņas un vienu izmeklēšanas eksperimenta veicēju, kuras ar šādu mērķi piekrita doties uz Lielbritāniju.

Sievietēm tika izskaidroti dzīves apstākļi, kā arī tas, ka divus mēnešus pēc fiktīvo laulību noslēgšanas viņām būs jādzīvo topošā vīra mājā. Par fiktīvo laulību noslēgšanu katrai meitenei tika piedāvāts nopelnīt 1423 eiro.

Ierodoties Lielbritānijā, visas meitenes pārdomājušas reģistrēt laulības un devušās atpakaļ uz Latviju.

Savukārt izmeklēšanas eksperimenta veicēju līdz Lielbritānijai aizvest neizdevās, jo nelikumīgās darbības pārtrauca policijas darbinieki.

Fiktīvo laulību organizētājs pie kriminālatbildības saukts pēc Krimināllikuma (KL) 285.2 panta 2.daļas un pēc KL 15.panta 4. daļas - par mēģinājumu ļaunprātīgi nodrošināt ar iespēju likumīgi iegūt tiesības uzturēties ES dalībvalstī vairākām personām.

Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!