Foto: Publicitātes foto

Drošības policijas (DP) izmeklētajā kriminālprocesā par personu vervēšanu Ukrainas separātistiem šobrīd figurē septiņas personas, informē DP.

Kriminālprocesā, kas sākts pēc Krimināllikuma panta par "Par publisku aicinājumu uz terorismu un personu vervēšanu un apmācīšanu terora aktu veikšanai" figurē trīs ludzānieši, kuri pērn publiski izteikuši aicinājumu doties uz Ukrainas dienvidaustrumiem. Tāpat šajā kriminālprocesā procesuālais statuss - persona, pret kuru sākts kriminālprocess, - piemērots krievu valodas referenduma organizētājam un prokrieviskajam aktīvistam Vladimiram Lindermanam. DP nesen veica kratīšanu viņa dzīvesvietā.

Saistībā ar šo kriminālprocesu pagājušajā nedēļā kratīšana tika veikta biedrības "GVD Baltija" dibinātāja Staņislava Bukaina un divu citu šīs biedrības biedru dzīvesvietās. Šai trijotnei lietā piemērots tāds pats statuss kā Lindermanam.

Bukains laikrakstam "Vesti" apgalvojis, ka drošībnieki viņu situši. Savukārt DP norādīja, ka, ierodoties veikt tiesas sankcionētu kratīšanu, DP amatpersonas saskārās ar Bukaiņa nepakļaušanos likumīgajām prasībām, tostarp nodot viņa rīcībā esošo ieroci. Lai novērstu riskus DP dzīvībai un veselībai, amatpersonas veica likuma paredzētās darbības, kā rezultātā Bukainam atņemts ierocis.

Bukaina nepakļaušanās likumīgajām prasībām ir fiksēta arī kratīšanas protokolā, norādīja DP.

DP jau pagājušajā nedēļā paziņoja, ka tā vienlaicīgi veic tās rīcībā esošās informācijas pārbaudi par to, ka Bukains kopā ar diviem citiem biedrības "GVD Baltija" biedriem ir sniedzis atbalstu nacionālboļševikam Benesam Aijo caur Igauniju un Somiju doties uz Krieviju ar mērķi nokļūt Austrumukrainā.

Aijo laikrakstam "Vesti" paziņojis, ka aizbēdzis no Latvijas un uz gadu noslēdzis līgumu ar pašpasludinātās "Luhanskas tautas republikas" armiju, kuru Latvija uzskata par teroristisku organizāciju. Aijo prokuratūra uzrādījusi apsūdzību par publisku aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu un drīzumā viņa lietu bija paredzējusi skatīt tiesa.

Biedrība "GVD Baltija" bija izcēlusies ar to, ka pērn Rīgas mikrorajonos sarīkojusi pasākumus, kuru laikā tika vākti ziedojumi "humānās palīdzības sniegšanai Donbasam".

Savukārt pērn vasaras beigās internetā tika ievietoti videomateriāli, kuros trīs vīrieši krievu valodā apgalvo, ka ir no Latvijas pilsētas Ludzas, sniedz savu motivāciju karošanai un aicina doties uz Ukrainas dienvidaustrumiem pie separātistiem.

DP noskaidrojusi, ka videomateriālos redzamie vīrieši ir Latvijas iedzīvotāji - divi ir Latvijas pilsoņi un viens ir nepilsonis. DP pret trijotni sāka kriminālprocesu par publisku aicinājumu uz terorismu, kā arī par šaujamieroča iegādāšanos, glabāšanu un nēsāšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!