Foto: Valsts policija
Aprīļa beigās Zemgales tiesas apgabala prokuratūras prokurore tiesai nodevusi krimināllietu pret septiņiem cilvēkiem, kas vairākus gadus izspieduši naudu no personām, kas galvenokārt no apsūdzētajām personām iegādājušās nelikumīgu alkoholu dzērienus un cigaretes, portālu "Delfi" informēja Ģenerālprokuratūrā.

Personu grupa bez tiesiska pamata pieprasījusi cietušajiem, piemēram, atdot tiem pienākošos sociālos pabalstus vai algu. Dažiem cietušajiem kā ķīla atņemta pase un maksājumu karte.

Tāpat cietušie regulāri vesti uz banku, lai noņemtu visus savus ienākumus un atdotu tos apsūdzētajiem. Atsevišķos gadījumos apsūdzētie nelikumīgi izmantojuši cietušo bankas kartes.

Apsūdzētie arī no cietušajiem izspieduši neesošus parādus un pielietojuši vardarbību. Baidoties no apsūdzētajiem, cietušie pieprasīto naudu arī devuši.

Vairākas cietušās personas tika nolaupītas, lietojot vardarbību un draudus. Personu grupa vairākkārt un ilgstoši cietušos turējusi nebrīvē. Dažiem izdevies aizmukt no pāridarītājiem, taču apsūdzētie viņus uzmeklējuši un atveduši atpakaļ uz nekustamo īpašumu Jelgavas novada Līvbērzes pagastā, informē Ģenerālprokuratūrā.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Valsts policija (VP) gada sākumā Jelgavas novadā aizturējusi septiņas personas aizdomās par personu nolaupīšanu un cilvēktirdzniecību, kā arī par izspiešanu, personu turēšanu nebrīvē, nelikumīgu kredītkaršu izmantošanu un vairākiem citiem smagiem un sevišķi smagiem noziegumiem.

Pērnā gada vasarā VP saņēma iesniegumu par naudas izspiešanu Jelgavā un sāka izmeklēšanu, kuras laikā veica kratīšanu pie aizdomās turētajiem. Kratīšanas laikā likumsargi konfiscēja 29 citu personu pases, 14 bankas kartes, kā arī invalīdu apliecības un ieroci.

Toreiz policija ziņoja, ka sākotnēji personu grupa apgādājusi vecus, vientuļus cilvēkus ar nelegālu alkoholu un tabakas izstrādājumiem nelielos daudzumos. Laika gaitā šie cilvēki par alkoholu un cigaretēm palikuši parādā lielas naudas summas, tāpēc noziedzīgā grupējuma dalībnieki atņēma parādniekiem gan bankas kartes, gan pases. Jelgavas novadā bija izveidotas arī divas vietas, kur cietušos turēt nebrīvē. Tur viņi tika arī fiziski iespaidoti un ekspluatēti.

Nododot lietu tiesai, prokuratūra norāda, ka apsūdzētie izmantojuši vardarbību un fizisko pārspēku pār cietušajiem, sitot tos ar koka nūju un ķēdēm. Cietušie ilgstoši bijuši spiesti pakļauties apsūdzētajiem. Cietušajiem bez jebkādas atlīdzības bija jāveic fiziskus darbus, piemēram, jākopj vistas, jāuzkopj un jādara visādi mājas darbi.

Turpinot cietušo ekspluatēšanu un paverdzināšanu, tiem likts krāsot dēļus un vismaz trīs dienas ar lāpstām rakt tranšejas.

Tāpat personu grupa nodarbojusies ar cilvēku tirdzniecību. Kāda uzņēmuma faktiskais īpašnieks, nenoformējot dokumentus par darba tiesisko attiecību uzsākšanu, pieņēmis darbā cietušo par taksometra vadītāju. Paralēli minēto darba pienākumu izpildei, cietušais pēc apsūdzēto norādījumiem piegādājis nelikumīgus alkoholiskos dzērienus un tabakas izstrādājumus.

Nevēloties turpināt noziedzīgos nodarījumus, cietušais nav ieradās savā darba vietā. Izmantojot viltu un draudus, viens no apsūdzētajiem piedāvājis cietušajam satikties viņa automašīnā. Tad cietušais aizvests uz mežu, kur sists ar koka nūju. Grupējuma organizators cietušajam piedraudējis – ja viņš neturpinās strādāt, pret viņu regulāri un ilgstoši tiks pielietota vardarbība.

Cietušais draudu iespaidā, kā arī bailēs par savas ģimenes drošību turpinājis strādāt apsūdzētā pakļautībā.

Prokuratūra norāda, ka organizators savas mājas istabas plauktā glabājis lielas enerģijas pneimatisko ieroci bez attiecīgas atļaujas.

Noskaidrots, ka noziedzīgie nodarījumi īstenoti laikā no 2013. gada līdz 2016. gada jūlija otrajai pusei. Par prettiesiskiem atzīti 33 noziedzīgi nodarījumi.

Krimināllietā par cietušām oficiāli atzītas 13 personas, savukārt deviņas personas nav vēlējušās tikt atzītas par cietušām. Tiesībsargājošā iestāde aplēsusi, ka kopumā cietušajām personām nodarīts mantiskais kaitējums gandrīz 40 tūkstošu eiro apmērā.

Pie kriminālatbildības kopumā sauktas septiņas personas – organizētās grupas iniciators – kāda uzņēmuma faktiskais īpašnieks – un vēl trīs vīrieši. Tāpat apsūdzētas arī trīs jaunas sievietes, no kurām viena ir kāda uzņēmuma valdes locekle.

Krimināllieta nodota izskatīšanai Jelgavas tiesai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!