Foto: Bezvests.lv

Pavasarī nogalinātā bijusī prokurore Biruta Loze neilgi pirms pazušanas sūdzējās Valsts policijai (VP) par draudiem dzīvībai, svētdien ziņo raidījums "de facto".

Šā gada 15. martā VP Olaines iecirknī tika saņemts iesniegums, ka 1932. gadā dzimusī Loze laikā no 13. marta pulksten 21 līdz 14. marta pulksten 9.30 izgājusi no savas dzīvesvietas un bezvēsts pazudusi.

"de facto" zināms, ka pusotru gadu pirms vardarbīgās nāves Loze noslēgusi līgumu ar kādu Edgaru Kadiķi. Kadiķis līdz ar to mantotu māju Mārupē un apsolījis aprūpēt Lozi līdz viņas mūža beigām.

"Latvijas Televīzijas" rīcībā esošā informācija liecina, ka Loze nebija apmierināta ar aprūpētāja darbu un gribēja līgumu lauzt. Vienlaikus viņa bažījās par savu drošību.

VP no Lozes saņēmusi vairākus iesniegumus, kuros redzams – aprūpētājs Kadiķis bijis agresīvs.

Piemēram, vienā no vēstulēm teikts: "Pirms dažām dienām ap pusdienas laiku Kadiķis ieskrēja virtuvē pie manis un, lamājoties necenzētiem vārdiem, mani sāka sāka grūstīt, draudot man "dunci iedurt ribās", bet es atsitos pret sienu. Kā man rīkoties, lai saglabātu sevi dzīvu?"

Pēc četriem mēnešiem tieši Kadiķis policijai ziņojis par Birtutas Lozes pazušanu.

Drīz vien VP paziņoja, ka, iespējams, Loze ir noslepkavota. Likumsargi arīdzan aizturēja kādu vīrieti. Vēlāk Lozes mirstīgās atliekas atrada Saulkrastu kāpu zonā.

VP raidījumam skaidro, ka inspektori nav atraduši pierādījumus tam, ka Lozes aprakstītā vardarbība no Kadiķa puses tiešām notikusi.

Uzbrukumu Lozes mazdēlam Kadiķis skaidroja kā savstarpēju kautiņu, bet par to, ka sievietei bija draudēts izrēķināties, pati Loze esot paziņojusi pārāk novēloti. Tas esot jādara nekavējoties, norāda VP.

VP pārstāvji raidījumam skaidro – pārbaudi par Olaines iecirkņa darbību neveica, jo uzskata, ka visi tā lēmumi bija adekvāti apstākļiem. Šomēnes policija pabeidza izmeklēšanu un prokuratūra izvirzīja apsūdzību par Lozes slepkavību. Kad lieta nonāks tiesā, pagaidām nav skaidrs. Prokuratūra neatklāj arī, vai apsūdzētais atzīst savu vainu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!