Foto: EPA/Scanpix/LETA

Trešdien, 9. augustā, robežsargs izmantojis šaujamieroci, lai aizturētu astoņu nelegālo imigrantu grupu – četri Indijas un četri Irānas pilsoņi iepriekš nelikumīgi bija šķērsojuši Latvijas-Baltkrievijas valsts robežu, portālu "Delfi" informēja robežsardzē.

Veicot robežas uzraudzību Šķaunes pagastā, robežsargi konstatēja nelikumīgas valsts robežas šķērsošanas pazīmes.

Piesaistot kinologu ar dienesta suni, uzsākta likumpārkāpēju meklēšana.

Tronišku ciema apkaimē, pamanot robežsargus, likumpārkāpēji metās bēgt, taču nesekmīgi. Robežsargiem, lai viņus aizturētu, nācās pielietot dienesta šaujamieroci un izdarīt brīdinājuma šāvienu gaisā.

Notikuma vietā aizturēti četri Indijas un četri Irānas pilsoņi.

Ārkārtējās situācijas noteiktā normatīvā regulējuma kārtībā vīrieši atgriezti izceļošanas valstī.

Jau vēstīts, ka pērn kopumā novērsti 5286 cilvēku mēģinājumi nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu, savukārt 217 cilvēkiem humānu apsvērumu dēļ robežas šķērsošana netika liegta.

Valdība 2021. gadā 10. augustā nolēma izsludināt ārkārtējo situāciju Ludzas un Krāslavas novados, kā arī Daugavpilī. Tā vairākkārt pagarināta, un pēdējais pagarinājums noteikts līdz 10. augustam.

Šonedēļ valdība akceptēja Iekšlietu ministrijas rīkojumu un noteica Baltkrievijas pierobežā pastiprinātu robežapsardzības sistēmas darbības režīmu, kas būs spēkā no 11. augusta.

Ministrijā uzsvēra, ka pastiprināts robežapsardzības sistēmas darbības režīms atsevišķās administratīvajās teritorijās Latgalē nepieciešams, ņemot vērā konstatēto nesamērīgi lielo Latvijas un Baltkrievijas valsts robežas nelikumīgās šķērsošanas un tās mēģinājumu gadījumu skaitu un šo valsts robežas nelikumīgās šķērsošanas un tās mēģinājumu gadījumu skaita pieaugošo tendenci.

Iekšlietu ministrija norādījusi, ka Krievijas sāktais un Baltkrievijas atklāti atbalstītais karš pret Ukrainu ir vērtējams kā papildu riska apstāklis un iespējama motivācija Baltkrievijai turpināt centienus destabilizēt situāciju uz valsts robežas ar Latvijas, tas ir, izdarīt spiedienu uz Eiropas Savienību (ES) un NATO.

Arī no Lietuvas un Polijas kompetentajām institūcijām joprojām tiekot saņemta informācija par nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu no Baltkrievijas teritorijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!