Foto: Valsts kanceleja

1. augustā medijā "Euronews" publicēta ziņa par patvēruma meklētājiem, kas sūdzas par Latvijas robežsardzes nesaudzīgo izturēšanos pret viņiem – elektrošoka lietošanu, badināšanu, verbālu agresiju un vēl citas izpausmes. Valsts robežsardze šos apgalvojumus pilnībā noraida, paužot, ka tie ir meli noteikta labuma gūšanai.

Kā vēstīts medija publikācijā, migranti saskārušies ar plaša veida agresiju no robežsardzes darbinieku puses, tostarp smagu piekaušanu, verbālu agresiju elektrošoka pielietošanu dzimumorgānu zonā.

Medijs, balstoties migrantu intervijās un pretrunīgi vērtētajā "Amnesty International" ziņojumā, arī pauž, ka "robežsargi ir meļi un ārkārtīgi rasistiski."

Valsts robežsardze (VRS) noraida šos apgalvojumus, saucot tos par absurdiem, minot, ka ir saskārusies ar daudziem gadījumiem, kad valsts robežu nelikumīgi šķērsojušie trešo valstu pilsoņi apzināti sniedz nepatiesas ziņas un liecības, lai gūtu sev noteiktu labumu.

"Tāpat uz Latvijas-Baltkrievijas robežu nepieciešamības gadījumā tiek sauktas arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) brigādes, kuras veic personu veselības stāvokļa pārbaudi, un līdz šim nav informācijas par to, ka NMPD brigādes būtu konstatējušas personām miesas bojājumus, kuri varētu būt radušies Valsts robežsardzes, Nacionālo bruņoto spēku vai Valsts policijas pārstāvju darbības rezultātā," saka robežsardze.

VRS arī uzsver jau iepriekš ziņoto – robežsardze rīkojas tā, lai netiktu apdraudēta cilvēku veselība un dzīvība, atturētiem no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas cilvēkiem tiek sniegta humānā palīdzība – viņi tiek nodrošināti ar pirmās nepieciešamības precēm – pārtiku, ūdeni, higiēnas precēm, klimatiskajiem apstākļiem atbilstošu apģērbu un apaviem, kā arī nepieciešamo medicīnisko palīdzību.

Bija, kad mums atnesa nosalušos [migrantus]. Vedām ārā un darījām visu, lai cilvēkus glābtu. Ar labo roku mēs palīdzam un ar kreiso turam elektrošoku? Tas neiet kopā.
Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts

"Uz vietas ir daudz dienestu. Un neviens neko neredz? Tur ir sešu, astoņu acu princips – robežsargs, zemessargs, policists, vadības amatpersonas, mediķi brauc uz vietas. Bija, kad mums atnesa nosalušos [migrantus]. Vedām ārā un darījām visu, lai cilvēkus glābtu. Ar labo roku mēs palīdzam un ar kreiso turam elektrošoku? Tas neiet kopā", ceturtdien "Latvijas Radio" raidījumā "Krustpunktā" pauda žurnālistu izvaicātais robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts. Viņš arī sacīja, ka līdz šim nav ne vienas disciplinārlietas par robežsargu agresiju vai jebko, kas pārsniegtu vispārpieņemtās normas.

"Tie ir apgalvojumi, kuriem nav pierādījumu," par publikāciju tendenci kopumā teica Pujāts.

Hibrīdapdraudējums, ne klasiska imigrācijas krīze

"Uz Latvijas-Baltkrievijas valsts robežas VRS šobrīd saskaras ne jau ar klasisku imigrācijas krīzi, bet gan ar hibrīdapdraudējumu, ko pret Latviju ir vērsis Baltkrievijas režīms, tāpēc nevar likt vienādības zīmi starp, no vienas puses, Baltkrievijas varas iestāžu ļaunprātīgi īstenotu migrācijas instrumentalizāciju un tīšu hibrīduzbrukumu ES ārējai robežai un, no otras puses, personām, kurām ir patiesi iemesli patvēruma pieprasīšanai, tai skaitā personām ievainojamības situācijā," portālam "Delfi" atbild robežsardzē.

Nevienai valstij nav pienākums ielaist savā teritorijā visus ārvalstniekus, kas to vēlas, vēl jo vairāk tādus, kuri apzināti cenšas nelikumīgi šķērsot valsts robežu.
Valsts robežsardze

Šampūna dzeršana kā manipulācija

"Euronews" publikācijā arī vēstīts par kāda 20 gadus veca Gvinejas pilsoņa pašnāvības mēģinājumu patvēruma centrā Latvijā, izdzerot šampūnu.

Robežsardze min, ka šis ir viens no "klasiskiem" gadījumiem, kurā patvēruma meklētājs ļaunprātīgi izmanto patvēruma procedūru.

"Vīrietis vairākas reizes ir iesniedzis iesniegumu par patvēruma pieprasīšanu, tāpat saņemot lēmumu par atteikumu piešķirt bēgļa vai alternatīvo statusu, ikreiz šo lēmumu ir pārsūdzējis tiesā, visu aizturēšanas laiku vairāku mēnešu garumā visādiem veidiem, gan piesakot badastreikus, gan manipulējot ar savu pašsajūtu un veselības stāvokli, ir protestējis pret viņa uzturēšanos slēgtā tipa centrā. Tostarp bijis arī nepakļaušanās gadījums robežsargu likumīgajām prasībām, kad robežsargiem, lai pārtrauktu vīrieša agresīvo uzvedību, nācies pielietot rokudzelžus. Savukārt tiklīdz kā vīrietim piemēroti brīvību neierobežojoši līdzekļi un viņš pārvietots uz PMLP Patvēruma meklētāju izmitināšanas centru "Mucenieki", vīrietis centru patvaļīgi atstājis," pauž robežsardzē.

Dienests arī min, ka pamatā Latvijā iekļuvušie (uzņemtu humānu apsvērumu dēļ) ārzemnieki ir tie, kas pēc uzņemšanas Latvijā ir pieprasījuši patvērumu un izvietoti PMLP Patvēruma meklētāju centrā "Mucenieki".

Lielākā daļa šo ārzemnieku ļaunprātīgi izmanto patvēruma procedūru un būtu uzskatāmi par ekonomiskā labuma meklētājiem. Viņu mērķa valsts bieži vien nav vis Latvija, bet gan citas ekonomiski nodrošinātākas Eiropas Savienības valstis, pamatā Vācija, atzīst VRS.

Jau vēstīts, ka pērn kopumā novērsti 5286 cilvēku mēģinājumi nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu, savukārt 217 cilvēkiem humānu apsvērumu dēļ robežas šķērsošana netika liegta.

Valdība 2021. gadā 10. augustā nolēma izsludināt ārkārtējo situāciju Ludzas un Krāslavas novados, kā arī Daugavpilī. Tā vairākkārt pagarināta, un pēdējais pagarinājums noteikts līdz 10. augustam. Iepriekš vairākkārt ticis debatēts, ka ārkārtējās situācijas vietā pierobežā varētu noteikt kādu citu regulējuma veidu, taču nekādas izmaiņas nav sekojušas.

Iekšlietu ministrija norādījusi, ka Krievijas sāktais un Baltkrievijas atklāti atbalstītais karš pret Ukrainu ir vērtējams kā papildu riska apstāklis un iespējama motivācija Baltkrievijai turpināt centienus destabilizēt situāciju uz valsts robežas ar Latvijas, tas ir, izdarīt spiedienu uz Eiropas Savienību (ES) un NATO.

Arī no Lietuvas un Polijas kompetentajām institūcijām joprojām tiekot saņemta informācija par nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu no Baltkrievijas teritorijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!