Foto: DELFI

Pārtikas un veterinārais dienests ir atļāvis Latvijas farmācijas uzņēmumam SIA “Sagitus” turpināt apturētās uztura bagātinātāja “NATEO D pilieni FORTE” (šķīdums eļļā ar uzrādīto devu 25µg jeb 1000 SV 1 pilienā) partijas nr. 262301 izplatīšanu, liecina PVD mājaslapā publicētais paziņojums.

PVD norāda, ka laboratorisko izmeklējumu rezultāti apstiprina produkta drošumu.

Dienestā atgādina, ka produkta izplatīšana tika nekavējoties apturēta līdz tālāku pārbaužu veikšanai, jo no Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) tika saņemts ziņojums par vairākiem D vitamīna intoksikācijas gadījumiem bērniem, kas lietojuši uzturā iepriekš minēto produktu.

Uzņēmumā "Sagitus" portāls "Delfi" uzzināja, ka, pēc PVD 12. martā izplatītā paziņojuma “Sagitus” nosūtījis konkrētās partijas paraugus neatkarīgai akreditētai laboratorijai Dānijā “Eurofins” vitamīna D3 sastāva noteikšanai šajā eļļas šķīdumā, lai uzņēmums arī no savas puses pārliecinātos par produkta drošumu.

Saņemtais sertifikāts apliecina “NATEO pilieni FORTE” atbilstību un drošumu, uzsver “Sagitus”.

“Gan mūsu veiktie laboratoriskie testi, gan PVD pasūtītie izmeklējumi vienbalsīgi apliecina – “NATEO D pilieni FORTE” ir pilnībā droši,” akcentē “Sagitus” valdes loceklis Pēteris Zvaigzne.

“Eurofins” veiktā testa rezultāti apliecinājuši D3 vitamīna holekalciferola daudzuma eļļā augstākminētajā produkta partijā atbilstību šī produkta marķējumam, kā arī normatīvajiem aktiem, kuri nosaka aktīvās vielas daudzumu uztura bagātinātājos, viņš papildina.

"Saules hormons jeb D vitamīns ir neatsverams teju visu orgānu veselības uzturēšanā – tas it īpaši vajadzīgs bērna kaulu un zobu normālai attīstībai un augšanai, normālas imūnsistēmas darbībai un muskuļu darbības uzturēšanai. Vienlaikus ir svarīgi ievērot produktiem pievienoto lietošanas instrukciju ar norādītājām diennakts devām, lai būtu pārliecināti par pareizas D vitamīna devas lietošanu ikdienā,” atgādina Zvaigzne.

Vairāk par to,  kādas iespējas tiek izskatītas saistībā ar neseno gadījumu, kad vairāki bērni D vitamīna pārdozēšanas dēļ nonāca slimnīcā, un kā rīkoties, lai uztura bagātinātāja lietošana būtu droša, iespējams lasīt šajā rakstā.

"Lursoft" dati liecina, ka 2022. gadā "Sagitus" apgrozīja 3,6 miljonus eiro un gadu noslēdza ar 967 890 eiro peļņu. "Sagitus" reģistrēts 2000. gadā, un tā pamatkapitāls ir 2840 eiro. Uzņēmums vienādās daļās pieder Evijai Zvaigznei un Pēterim Zvaigznem.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!