Foto: DELFI

Korupcijas novēršanas apkarošanas birojs (KNAB) turpina resorisko pārbaudi par "Re:Baltica" dokumentālā seriāla "Šķelšanās" ceturto sēriju un ar tās satura turpmāku atspoguļojumu saistītiem iespējamiem Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma pārkāpumiem.

KNAB atgādina, ka no 10. februāra ir sācies priekšvēlēšanu aģitācijas periods pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām, un atbilstoši Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā noteiktajam KNAB ir pienākums veikt priekšvēlēšanu aģitācijas kontroli.

Birojs 20. februārī, reaģējot uz saņemto iesniegumu par dokumentālajā seriālā "Šķelšanās" iespējamiem slēptās priekšvēlēšanu aģitācijas ierobežojumu pārkāpumiem, tai skaitā priekšvēlēšanu aģitācijas periodā reklamējot seriālu un veidojot uz tā pamata teātra izrādi, uzsāka resorisko pārbaudi.

KNAB skaidro, ka 4. februārī televīzijas kanāla "TV3" ēterā tika pārraidīta "Šķelšanās" 4. sērija. Tā tika veltīta vienai konkrētai politiskai partijai – "Latvijas Pirmajā vietā". Savukārt mēnesi vēlāk Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī notika uz dokumentālā seriāla pamata balstīta izrāde ar tādu pašu nosaukumu – "Šķelšanās".

Izrādes sākumā, kā novēroja portāls "Delfi", "Re:Baltica" pārstāve skatītājiem paziņoja, ka starp skatītājiem atrodas arī KNAB pārstāvji, kuri, darba pienākumu vadīti, vēros izrādi.

KNAB uzsver, ka publiski izrāde "Šķelšanās" tika izsludināta kā izrāde, kas veidota jaunā formātā, kurā apvienota žurnālistika, dramaturģija un diskusija. "Līdz ar to KNAB uzsāktā resoriskā pārbaude notiek par "Re:Baltica" dokumentālā seriāla "Šķelšanās" 4. sērijas un ar tās satura turpmāku atspoguļojumu saistītiem iespējamiem Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma pārkāpumiem," skaidro birojā.

Kā liecina Spriņģes publicētā informācija sociālajā tīklā "X", KNAB ir lūdzis "Re:Baltica" sniegt "informāciju par filmas veidošanas apstākļiem, norādot politiskās partijas izvēles kritērijus".

Lai neietekmētu pārbaudes gaitu, KNAB pašlaik plašāku informāciju saistībā ar to nevar sniegt.

Vaicāts, vai tā ir ierasta prakse KNAB pārbaudīt teātra izrādes, ņemot vērā, ka Latvijā politiskais teātris nav svešs, birojs atbild, ka līdz šim iestāde šāda veida iesniegumus nav saņēmusi un nav veikusi pārbaudes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!