Foto: Publicitātes foto
Bērnunamā "Laubere" nopietnas problēmas izraisījusi atsevišķu audzēkņu uzvedība, kuri tajā ievietoti nesen, liecina bērnunama direktores Imantas Kalniņas sniegtais paskaidrojums Ogres novada domei par stāvokli bērnunamā un Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) ziņojumā norādītājiem pārkāpumiem.

Ogrēnieši paliek pie iepriekš paustā viedokļa, ka kontrole bērnunamā ir jāpastiprina, taču to slēgt un disciplināri sodīt direktori būtu pārsteidzīgi, informēja novada domes pārstāvis Nikolajs Sapožņikovs.

Kalniņa nenoliedz, ka viņas vadītajā bērnunamā šogad ir bijuši vairāki vardarbības fakti pusaudžu vidū, un viņa to apstiprinājusi arī VBTAI pārbaudes laikā sarunā ar inspekcijas darbiniekiem, analizējot arī iespējamos vardarbības iemeslus un paskaidrojot, ko bērnunama darbinieki darījuši un dara, lai šo situāciju atrisinātu.

Lielākās nelaimes sākušās 2011.gadā, kad "Lauberē" ievietots audzēknis no Ogres novada, kurš iepriekš bija uzturējies centrā "Dzīves enerģija", kur ārstējās no atkarībām. No turienes jaunietis izslēgts par vardarbību pret vienaudzi un nonācis bērnunamā, kur ar audzēkni strādāja atbilstoši situācijām un iestādes darba specifikai.

Situācija iestādē krasi pasliktinājusies šā gada otrajā ceturksnī, kad tajā ievietoti divi audzēkņi - viens no Skrīveru novada, otrs no Grobiņas novada. Abiem pusaudžiem, izrādījās, ir nopietnas uzvedības problēmas - viņi klaji demonstrējuši visatļautību, tā piesaistot pārējo pusaudžu uzmanību. Citi bērni tika iesaistīti zādzībās, aicināti bēgt, klaiņot, ko tie uztvēra kā piedzīvojumu, nevis likumpārkāpumu, skaidroja Kalniņa.

Bāriņtiesas, kuras ir ievietojušas šos pusaudžus Lauberes bērnu namā, tiek regulāri gan telefoniski, gan rakstveidā informētas par pusaudžu uzvedību. Šādā veidā bērnunama vadība ir ieguvusi papildu informāciju par bērniem, kā arī lūgusi palīdzību šajā situācijā. 16.jūlijā notikusi tikšanās ar Skrīveru novada bāriņtiesas priekšsēdētāju, kurā analizēta audzēkņu uzvedība, izvirzīti uzdevumi audzēknim uzvedības uzlabošanai.

Par audzēkņu pretlikumīgajām darbībām tika informēta Valsts policijas Ogres nodaļa, ir rakstīti ziņojumi, tie tika izskatīti un audzēkņiem uzlikts administratīvais sods. Vēlāk izrādījies, ka sods jāmaksā bērnunamam, jo audzēkņi nestrādā, viņiem nav pastāvīgu ienākumu, kā rezultātā izveidojusies situācija, sodīta ir pati iestāde, kas rakstījusi iesniegumus policijai.

Par ielaušanos, vandālismu un vairākām zādzībām pret audzēkņiem ir uzsākti kriminālprocesi, kas pašlaik ir procesā.

Bērnunams "Laubere" regulāri, katru pirmdienu un trešdienu, sadarbojas ar Valsts policijas Lauberes pagasta policijas inspektoriem, uz iestādi vairākas reizes ir saukta Valsts policijas dežūrbrigāde, arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests. Audzēkņi ir saņēmuši psihiatra un narkologa konsultācijas.

Bērnunams ir nosūtījis vēstules Grobiņas un Skrīveru bāriņtiesām ar lūgumu steidzami risināt jautājumu par pusaudžu pārvietošanu uz iestādi, kura domāta audzēkņiem ar uzvedības traucējumiem, bet Ogres un Ķeguma bāriņtiesām - lūgumu lemt par aprūpes tiesību atjaunošanu audzēkņu vecākiem.

Uzklausot bērnunama direktores versiju par situāciju iestādē, Ogres novada dome ir pārliecināta, ka bērnunamā ir jāveic sistēmiskas pārbaudes, lai izdarītu secinājumus par tā slēgšanu un direktores sodīšanu. Sapožņikovs uzsvēra, ka šajā procesā pašvaldība ir gatava aktīvi sadarboties ar VBTAI un citiem Labklājības ministrijas speciālistiem, lai stāvokli bērnunamā uzlabotu.

Par to, kā rīkoties tālāk, dome lems pēc atkārtota vērtējuma. Plašāku situācijas analīzi par bērnunamā "Laubere" notiekošo speciālisti plāno sniegt novada domes kārtējā komiteju sēdē 23.augustā.

Jau ziņoja, ka VBTAI speciālisti otrdien veic padziļinātu bērnu tiesību ievērošanas pārbaudi Ogres novada pašvaldības bērnunamā "Laubere". Pārbaude turpināsies arī rīt, 8.augustā.

Kā ziņots, VBTAI nolēmusi lūgt pašvaldību slēgt bērnunamu un disciplināri sodīt tās vadītāju, jo bērnunamā konstatēti ilgstoši un sistemātiski bērnu tiesību pārkāpumi. Ogres novada domes priekšsēdētāja vietniece Vita Pūķe uzskata, ka šādu lēmumu pieņemt ir pāragri, savukārt bērnunama vadītāja Imanta Kalniņa pauda viedokli, ka VBTAI rīcība ir pārāk spontāna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!