Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP), uzrunājot pirmā Latvijas reģionālo pārstāvju foruma "Kā izdzīvot Latvijas reģionos?" dalībniekus, uzsvēra nepieciešamību atgūt savstarpēju uzticību valsts un pašvaldību vadītāju attiecībās. Taču vienlaicīgi ministrs norādīja, ka uzticību neveicina pašvaldību vadītāju "nespēja norobežoties no tādiem kliedzošiem piemēriem kā [Ventspils mērs] Aivars Lembergs", portālu "Delfi" informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā.


"Pašvaldību pārstāvji bieži pārmet, ka valdībā viņiem it kā neuzticas. Taču jums, cienījamie pašvaldību vadītāji, ir jāsaprot, ka neuzticēšanos veicina arī nespēja paškritiski novērtēt savus kolēģus, tai skaitā, Aivaru Lembergu. Tas var mest ēnu uz pārējiem pašvaldību vadītājiem," klātesošos uzrunāja Sprūdžs.

"Lembergs kā tribīni savām iniciatīvām tik bieži mēdz izmantot Latvijas Pašvaldību savienību. Kāpēc pārējie pašvaldību vadītāji to klusējot pieļauj? Viņi tiešām atbalsta šādu - savtīgu un negodīgu pašvaldības vadītāja rīcību? Es ļoti ceru, ka nē. Man ļoti gribas ticēt ikviena pašvaldības vadītāja godīgumam un labajiem nodomiem," teica ministrs.

"Mans mērķis ir godīgi un atbildīgi pārvaldītas rīcībspējīgas pašvaldības. Un katrs no šiem uzskaitītajiem vārdiem ir ļoti zīmīgs. Visas manis pieteiktās reformas pašvaldību jomā ir saistītas ar šo mērķi. Esmu pārliecināts, ka šī mērķa īstenošanā ir ieinteresēti gan pašvaldību vadītāji, gan arī iedzīvotāji," uzsvēra ministrs.

Sprūdžs aicināja pārtraukt pašvaldībām un valsts iestādēm vienam otru vērtēt kā pozīciju pret opozīciju. "Tā tas diemžēl ir jau vairākus gadus ierasts. Tas skaidrojams arī ar to, ka pašvaldību vadībā dominē to politisko spēku pārstāvji, kas nav pārstāvēti valdības koalīcijā. Taču tas nav attaisnojams, un šī veida retorika ir jābeidz!" uzsvēra Sprūdžs.

"Valdībai un pašvaldībām nav jāsacenšas meklējumos, ko vēl vairāk varētu nedarīt! Bet tieši tā diemžēl līdz šim ir bijis. Tā vietā mums ir jāsacenšas ar idejām, ko un kā vēl vairāk un labāk mēs varētu darīt iedzīvotāju labā! Es ļoti ceru, ka mums izdosies virzīties šajā virzienā!" aicināja ministrs.

Jau vēstīts, ka Sprūdžš ar rīkojumu atstādināja Lembergu no amata pienākumu pildīšanas. Rīkojums 23.oktobrī publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis". Sprūdžs nolēma atstādināt Lembergu pēc prokuratūras sniegtās informācijas, kas apliecina - Lembergs kā Ventspils pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs laikā no 1998.gada 26.janvāra līdz 2006.gada 20.februārim ir piedalījies lēmumu pieņemšanā attiecībā uz vairāk kā 20 komersantiem, kas darbojas Ventspils pilsētā un Ventspils brīvostas teritorijā, un kurā patiesa labuma guvējs ir viņš vai viņa bērni.

Sprūdžs jau pirms rīkojuma parakstīšanas  paziņoja, ka atstādinās Lembergu no pienākumu pildīšanas.  Lembergam jau kopš 2007.gada ar Ģenerālprokuratūras un vēlāk ar Rīgas apgabaltiesas lēmumu ir liegts pildīt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumus.

Iepriekš Sprūdžs pieprasīja Lembergam sniegt paskaidrojumus, jo noĢenerālprokuratūras bija saņēmis "šokējošu" informāciju par Lemberga "saimniekošanu" Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja un Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāja amatā.

Savukārt Lembergs savā atbildes vēstulē atbildes uz šiem jautājumiem nesniedza, tā vietā lūdzot ministru juridiski paskaidrot vairākus jautājumus, bet Sprūdža rīkojumu Ventspils mērs pārsūdzēja tiesā, prasot to pilnībā atcelt.  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!