Foto: LETA

Sabiedrības integrācijas valsts aģentūrā (SIVA) atklājas ar vien jauni pārkāpumi, svētdien vēsta LTV raidījums "de facto".

SIVA speciālists – konsultants aģentūras īstenotajam Eiropas Sociālā fonda projektam "Profesionālās izglītības atbalsta sistēmas izveide sociālās atstumtības riskam pakļautajiem jauniešiem" Guntars Anspoks, visticamāk, izmantojis darbu aģentūrā, lai papildu ienākumus nodrošinātu savai pludmales kafejnīcai Dzintaros, uzņēmumam SIA "Krasta Fēniks".

"de facto" vēsta, ka pirms pusotra gada SIVA noslēdza līgumu ar ,,Krasta Fēnikss" par sporta un atpūtas aktivitāšu nodrošināšanu iestādes klientiem – profesionālās rehabilitācijas saņēmējiem, Nacionālo bruņoto spēku karavīriem, Latvijas Nedzirdīgo savienības projekta ,,Klusuma pasaule" dalībniekiem. Par to 2011.gadā nopelnot 11 951 lati un šovasar vēl 3623 lati.

Neatkarīgi no tā, kādu pakalpojumu klients izmantoja, aģentūra uzņēmumam maksāja 26,62 latus par četrām stundām. Valsts kontroliere Inguna Sudraba norāda, ka aģentūra krietni pārmaksāja: ,,neviens pakalpojums, ko šī kompānija sniedz, nemaksā ne tuvu tik daudz, par kādu līgumu noslēgusi aģentūra." (Jūras ūdens velosipēdu noma: 6 lati stundā; batutu izmantošana: trīs lati stundā; sauļošanās gultas: 1,50 lati dienā).
Turklāt atklājies, ka daļa līgumā paredzētā aprīkojuma nebija atrodams, piemēram, basketbola grozi un piepūšamās atrakcijas. Tāpat nebija uzskaite, kas šādu rehabilitāciju saņēmis.

"de facto" rīcībā esošā informācija liecina, ka daži Nacionālo bruņoto spēku karavīri saņēma kuponus. Taču tajā pašā laikā citiem šādu iespēju aģentūra nepiedāvāja. Tikmēr SIVA sabiedrisko attiecību speciāliste Linda Moše Možus uzvēra, ka "Valsts kontrole bija devusies apsekot vietu un konkrētajā brīdī tur bija darbinieks, kuram tie kuponi nebija uz vietas, bet viņi arī neprasīja, lai piegādā vai parāda tos dokumentus".

Anspoks bija piekritis paust arī savu viedokli. Taču brīdī, kad pie viņa ieradās "de facto" filmēšanas grupa, viņš vairs nebija sastopams. Viņa kolēģe vien norādīja, ka Anspokam esot pašnodarbinātā statuss un viņam darba vietā nav jāuzturas visu laiku.

SIVA atklāti vēl virkne citu pārkāpumu. Disciplinārlietas ierosinātas pret 12 amatpersonām. Vienai no tām sods jau piemērots – atlaista no darba. Vēl viena amatpersona pēkšņi saslimusi un tādēļ lēmumu pieņemt nevar. Vienā gadījumā lieta izbeigta. Taču Labklājības ministrijas juriskonsults Māris Knoks "de facto" pieļauj, ka disciplinārlieta būs jāuzsāk pret vēl vairākām amatpersonām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!