Foto: F64

Ministru kabinets šodien atbalstīja lielāko daļu no Saeimas deputātu iesniegtajiem priekšlikumiem Nacionālajam attīstības plānam 2014.-2020.gadam.

Pārresoru koordinācijas centra vadītājs Mārtiņš Krieviņš ministrus otrdien informēja, ka deputātu atsaucība pie priekšlikumu izstrādes bijusi liela. Visvairāk priekšlikumu saņemts no Zaļo un zemnieku savienības, otrajā vietā ir "Saskaņas centrs", bet trešais lielākais priekšlikumu skaits bijis no Reformu partijas.

Priekšlikumi bijuši par nacionālo identitāti, veselību, dabas daudzveidības saglabāšanu, Latvijas dabas resursu izmantošanu, nodarbinātību, reģionālo attīstību. Kopumā plāna izstrādātāji vērā ņēmuši absolūto vairākumu no izteiktajiem priekšlikumiem, savukārt 44 gadījumos kāda iemesla dēļ priekšlikumi nav ņemti vērā. Kā skaidroja Krieviņš, tie bijuši priekšlikumi, kuros mēģināts pārāk būtiski uzsvērt kādu konkrētu jomu.

Lielākā daļa no deputātu izteiktajiem priekšlikumiem ir ņemta vērā, tomēr bijuši arī priekšlikumi, ko Ministru kabinets uzskata, ka nebūtu jāņem vērā. Piemēram, valdība neatbalsta nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK frakcijas ierosinājumu nodokļu sistēmu pilnveidot tā, lai tā atbalstītu personu ar bērniem iesaisti darba tirgū. Nacionālā apvienība rosināja ieviest iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu par apgādībā esošu personu likmes paaugstināšanu, paredzot to vismaz 50% apmērā no minimālās mēneša darba samaksas.

Ministru kabinets skaidro, ka saskaņā ar Ģimenes valsts politikas pamatnostādnēm 2011.-2017.gadam līdz 2017.gadam plānots paaugstināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu par apgādībā esošu personu likmi, paredzot, ka tās apmērs veido 50% no minimālās mēneša darba algas.

Nav ņemts vērā ierosinājums plānā iekļaut arī jaunu rādītāju "Digitālā formā pieejamu mācību materiālu īpatsvars vispārējā un profesionālā vidējā izglītībā, tajā skaitā sākumizglītībā un vispārējā izglītībā", kā arī rādītāju "Dienu skaits, cik pavada mācībās, tajā skaitā izglītojošas nometnes un iesaistīšanās ārpus formālās izglītības aktivitātēs".

Tāpat nav ņemts vērā ierosinājums papildināt rīcības virzienu "Pakalpojumu pieejamība līdzvērtīgāku un dzīves apstākļu radīšanai" ar teikumu "Atbalstīt ilgtspējīga sabiedriskā transporta tālāku ieviešanu nacionālas nozīmes attīstības centros". Kā norāda NAP izstrādātāji, esošajā plānā var īstenot priekšlikumā minētos pasākumus, taču ir jārēķinās ar finanšu līdzekļu ierobežojumu, tāpēc šāds papildinājums nav atbalstāms.

Vakar pēc Koalīcijas padomes sēdes Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) paziņoja, ka koalīcija ir panākusi vienošanos par būtiskākajiem jautājumiem saistībā ar NAP un ir atlikušas vien diskusijas par atsevišķiem Satiksmes ministrijas jautājumiem.

Jau ziņots, ka kopumā izskatīšanai Ministru kabinetā tiks nosūtīti 420 priekšlikumi, ko NAP projekta pilnveidošanai iesnieguši Saeimas deputāti, Saeimas komisijas un frakcijas. Pēc priekšlikumu izvērtēšanas un projekta galīgās redakcijas pieņemšanas Ministru kabinets NAP iesniegs apstiprināšanai Saeimā. NAP parlamentā jāapstiprina decembrī.

Valdība 23.oktobrī atbalstīja NAP galīgo redakciju. NAP 2014.-2020.gadam ir galvenais vidēja termiņa attīstības plānošanas dokuments Latvijā. Tas ir Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas līdz 2030.gadam ("Latvija 2030") rīcības plāns, kam ir jākalpo par valsts attīstības ceļa karti vidējam termiņam.

Plānā ir noteiktas trīs prioritātes - tautsaimniecības izaugsme, cilvēka drošumspēja un izaugsmi atbalstošas teritorijas. Īstenojot šīs prioritātes, prognozēts, ka Latvija īstenos arī ekonomikas izrāvienu, sasniedzot galveno mērķi - dzīves kvalitātes pieaugumu.

Izskatīšanai Ministru kabinetā tiks nosūtīti 420 priekšlikumi, ko NAP projekta pilnveidošanai iesnieguši Saeimas deputāti, Saeimas komisijas un frakcijas. Pēc priekšlikumu izvērtēšanas un projekta galīgās redakcijas pieņemšanas Ministru kabinets NAP iesniegs apstiprināšanai Saeimā. NAP parlamentā jāapstiprina decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!