Foto: F64

Premjera pārstāvētās partijas "Vienotība" Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis taisnojas par policistus aizvainojošiem izteikumiem, ka mazas algas saņemt tikai tie likumsargi, kuri neko nedarot, un uzsver, ka policisti ir pelnījuši sava darba adekvātu novērtējumu.

Zaķis LTV raidījumā "Labrīt, Latvija!" šonedēļ pauda, ka "300 latu algu policists saņem tikai tad, ja viņš, var teikt, neko nedara".

Deputāta izteikumi saniknoja policistu arodbiedrību, Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Armands Augustāns paziņojumā medijiem norādīja, ka Valsts policijā ir amats "kārtībnieks", bez kura policija un sabiedrība nevar iztikt, un šos amatus ieņem 1070 cilvēki un kuru atalgojums pirms nodokļu nomaksas ir zem 300 latiem. VP ir jaunākie kārtībnieki ar atalgojumu zem 200 latiem. VP ir 1180 jaunāko inspektoru, kuru vairākuma atalgojums ir zem 300 latiem, uzsver Augustāns.

Latvijas Radio ziņoja, ka decembrī mazāk kā 300 latus uz rokas Valsts policija izmaksājusi gandrīz 3100 policistiem - vairāk nekā pusei policijas darbinieku.

"Pēc Zaķa teiktā var saprast, ka visas šīs policijas amatpersonas neko nedara un par to vien saņem atalgojumu," norāda Augustāns. LIDA uzskata, ka Saeimas deputāts Dzintars Zaķis maldina sabiedrību, apgalvojot, ka ar esošo atalgojumu valsts dienestā un Valsts policijā pietiek, lai uzturētu sevi, ģimeni, lai pilnveidotos un mācītos. Pat arī ja amatpersona pilnveidojoties un iegūstot zināšanas, iegūt labi apmaksātu amatu nespēs, jo tādu faktiski valsts pārvaldes un Iekšlietu ministrijas sistēmā ir uz divu roku pirkstiem saskaitāmi, sašutumu pauda Augustāns.

Ceturtdien Zaķis atvainojās par šiem izteikumiem, skaidrojot, ka policisti ir pelnījuši sava darba adekvātu novērtējumu, un šo amatpersonu atalgojums jāpalielina arī turpmāk. Augustānam adresētā vēstulē Zaķis uzsver, ka policisti, aizsargājot valsts, sabiedrības un personu intereses un drošību veic neatsveramu darbu, bez kura mūsu sabiedrības pastāvēšana nebūtu iespējama.

"Uzskatu, ka ir nepieņemama situācija, kad cilvēkiem, kuri savu dzīvi veltījuši smagam un visai sabiedrībai nozīmīgam darbam, jācīnās ar grūtībām samaksāt rēķinus un nodrošināt savas ģimenes pamatvajadzības," vēstulē norāda Zaķis.

Savukārt Latvijas Radio Zaķis ceturtdien teica, ka ticis pārprasts arī par policistu nespēju samaksāt rēķinus. "Tas ir pārpratums. Es atvainojos visiem policistiem. Es gribēju iestāties pret to, ka kāds izplata mītus, ka policists nav spējīgs samaksāt rēķinus… Varbūt nepareizi noformulēju savu domu, tāpēc atvainojos. [..] Tā kā es uzskatu, ka policists nav tas, kurš nebūtu spējīgs normāli maksāt komunālos rēķinus. Centos aizstāvēt policistus," radio pauda Zaķis.

Savukārt medijiem izplatītajā paziņojumā viņš pauž nožēlu, ka viņa paustais LTV raidījumā ir radījis pārpratumu un aizvainojis policistus. "Tādēļ atvainojos Latvijas iekšlietu darbinieku arodbiedrības pārstāvjiem, kā arī visiem Latvijas policistiem," vēstulē pauž deputāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!