Foto: LETA

Saeimas deputāti ceturtdien nolēma  atcelt no amata Rīgas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnesi Ziedoni Strazdu. pār kuru krīt aizdomas par fiktīvu tiesas darbinieku  nodarbināšanu, par ko sākts arī kriminālprocess.

Par Strazda atcelšanu no amata nobalsoja 84  tautas kalpi.

Saeimas Juridiskā komisija iepriekš vienbalsīgi atbalstījusi Strazda atbrīvošanu no amata.  

Jau vēstīts, ka tieslietu ministrs Jānis Bordāns (NA) ierosināja disciplinārlietu pret Strazdu, kad viņu aizturēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Birojs konstatēja, ka Rīgas Zemgales priekšpilsētas tiesā daudzus gadus fiktīvi nodarbinātas vairākas personas, kuras faktiski tiesā nav strādājušas un kurām aprēķināto atalgojumu, iespējams, piesavinājies tiesas priekšsēdētājs.

Birojs iepriekš ziņoja, ka pierādījumi dod arī pamatu uzskatīt, ka atbalstu iespējamā nozieguma izdarīšanā, iespējams, ir sniegusi Rīgas apgabaltiesas tiesnese Skaidrīte Buivide.

Iespējamo pārkāpumu dēļ Strazdam tika piemērots aizliegums pildīt Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāja pienākumus, bet netika aizliegts pildīt tiesneša pienākumus. Strazds, sākoties skandālam, bija paņēmis slimības lapu un darbā nebija atgriezies.

Tieslietu padome bija saņēmusi Strazda lūgumu par atbrīvošanu no amata, kam par iemeslu minēts veselības stāvoklis, taču padome pagaidām nolēma nevirzīt priekšlikumu Saeimai par Strazda atbrīvošanu no tiesneša amata veselības stāvokļa dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!