Foto: DELFI

Augstākās tiesas (AT) Senāta Civillietu departaments trešdien atkārtotai izskatīšanai nodeva lietu, kurā Gaida Velde vēlas no Latvijas Republikas Satiksmes ministrijas (SM) personā piedzīt vairāk nekā 1,4 miljonu latu kompensāciju un procentu maksājumus saistībā ar savulaik viņai piederošās zemes atsavināšanu lidostas “Rīga” vajadzībām. Kā trešā persona šajā lietā pieaicināja Rīgas lidosta.

Kā portālu "Delfi" informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, iepriekš tiesa noraidīja Veldes prasību par 882 700 latu kompensācijas un 529 620 latu procentu maksājumu piedziņu par savulaik prasītājai lidostas "Rīga" vajadzībām atsavināto zemesgabalu. Šis spriedums tika apstrīdēts Senātā, kas trešdien spriedumu atcēla un nodeva lietu jaunai izskatīšanai AT Civillietu tiesu palātā.

AT norāda, ka Veldei 1994.gada augustā nostiprinātas īpašuma tiesības Rīgas rajona Mārupes pagasta zemesgrāmatas nodalījumā uz nekustamo īpašumu, kas sastāvējis no diviem zemes gabaliem ar kopējo platību 20,22 hektāri.

1997.gada 5.februārī Saeima pieņēma likumu par zemes īpašumu atsavināšanu valsts vajadzībām lidostas „Rīga" teritorijā, kas paredzējis atsavināt bijušo īpašnieku un to mantinieku zemes īpašumus 242,6467 hektāru platībā.

Prasītājai piederošais nekustamais īpašums 12,6573 hektāru platībā ticis iekļauts atsavināmo zemju sarakstā un atlīdzība par atsavināmo zemi vienpusēji noteikta 1811 latu apmērā.

Nosakot šo atlīdzības apmēru piemēroti nosacījumi, kas paredz, ka, atsavinot valsts vai sabiedrības vajadzībām nepieciešamo nekustamo īpašumu, uz kuru atjaunotas bijušā īpašnieka īpašuma tiesības, zemes reformas laikā, atlīdzības apmērs nosakāms naudā, bet ne lielāks kā nekustamā īpašuma novērtējums zemesgrāmatā vai kadastra dokumentos, kuri noformēti pirms 1940.gada 22.jūnija, un kuros norādīta nekustamā īpašuma vērtība.

Prasītāja uzskata, ka valsts ir aizskārusi viņas mantiskās tiesības, nesamaksājot taisnīgu atlīdzību par atsavināto īpašumu, rīkojoties nekonsekventi un pārkāpjot tiesiskās paļāvības principu.

Rīgas apgabaltiesa, kas prasību izskatīja pirmajā instancē, 2008.gada 1.oktobrī prasību noraidīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!