Foto: Publicitātes foto
Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputātus nepatīkami pārsteigušas Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas būvuzraudzības izmaksas – to segšanai tiek prasīts papildu finansējums 839 tūkstošu latu apmērā.

Tādēļ Budžeta komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs ( V) trešdien lūdza Kultūras ministriju sagatavot deputātiem informāciju par to, cik tad īsti valstij izmaksās būvuzraudzība un autoruzraudzība LNB jaunās ēkas būvniecības procesā.

Kultūras ministrijas LNB projekta īstenošanas nodaļas vadītājs Indriķis Builis deputātiem skaidroja, ka būvuzraudzības izmaksu pieaugums saistīts ar celtniecības termiņa pagarinājumu. Kā būvdarbu ieilgšanas galveno iemeslu viņš minēja ekonomisko krīzi un to, ka tās dēļ krietni aizkavējušies inženierkomunikāciju un tā dēvētās tehniskās ēkas būvdarbi.

Būvatļauju tehniskās ēkas celtniecībai Rīgas pašvaldība esot saskaņojusi teju divu gadu garumā un šis process noslēdzies tikai 2011. gada 22. decembrī. Ņemot vērā to, ka neizbūvēto inženierkomunikāciju dēļ LNB jaunajā ēkā nav bijis iespējams uzturēt atbilstošu mitruma režīmu, pērn Kultūras ministrija bijusi spiesta piekrist koka grīdu ieklāšanas apturēšanai.

Finanšu ministrijas sagatavotajā ziņojumā par LNB jaunās ēkas projekta īstenošanas gaitu 2012. gadā norādīts, ka pērn "Hill International" par LNB jaunās ēkas būvdarbu būvuzraudzību un inženierkonsultācijām saņēmis 1, 287 miljonus latu, bet par autoruzraudzību - vēl 451, 6 tūkstošus latu.

Kopumā LNB jaunās ēkas būvniecība, ieskaitot būvuzraudzību, līdz šī gada sākumam izmaksājusi 110, 2 miljonus latu.

"Hill International" par LNB jaunās ēkas būvuzraugu tika izvēlēts konkursā, kas notika 2005. gadā. 2008. gadā ar kompāniju tika noslēgts arī 1,353 miljonus latu vērts līgums par autoruzraudzības īstenošanu.

Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā atrodamā informācija liecina, ka sarunu procedūru rezultātā ar  "Hill International" vairākkārt slēgti līgumi par papildu autoruzraudzību un būvuzraudzību. Piemēram, 2011. gadā sarunu procedūras rezultātā kompānija tikusi pie teju 1,4 miljonus latu vērta līguma par būvuzraudzības un inženiera konsultāciju papildu pakalpojumu sniegšanu LNB ēkas būvdarbu pagarinātā periodā, kā arī pie 377,4 tūkstošus latu vērta līguma par papildu autoruzraudzības pakalpojumiem.

Šī gada maijā "Hill International" sarunu procedūras rezultātā tikusi vēl pie gandrīz 776 tūkstošus latu vērta līguma par būvuzraudzības un inženierkomunikāciju pakalpojumu sniegšanu LNB ēkas būvdarbu pabeigšanai, kā arī 426 tūkstošus latu vērta līguma par autoruzraudzības pakalpojumu sniegšanu LNB ēkas būvdarbu pabeigšanai.

LNB jaunās ēkas būvniecību plānots pabeigt līdz šī gada 20. decembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!