Foto: F64

Gripas vīruss Latvijā vēl necirkulē, tomēr ir piemērotākais laiks, lai pret to vakcinētos, uzsver Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti.

Pirmdien gripas profilaksei veltītā pasākumā SPKC direktore Inga Šmate sacīja, ka gripa Latvijā parasti sākas ap gadumiju vai pēc tā. Savukārt oktobris un novembris ir piemērotākais laiks, lai pret šo vīrusu vakcinētos un konsultētos ar ģimenes ārstu vai citu speciālistu par taktiku, kā veiksmīgi pārvarēt gripas sezonu.

Iepriekšējā sezonā ar gripu pie ģimenes ārsta vai stacionārā vērsās 78 962 cilvēki, no kuriem 1931 tika hospitalizēts, liecina SPKC apkopotie dati. Diemžēl 80 cilvēkiem gripa prasīja dzīvību. 80% mirušo bija vecumā virs 50 gadiem un ar dažādām blakus saslimšanām.

SPKC speciālisti uzsver, ka pirmais un galvenais aizsarglīdzeklis pret gripas vīrusu ir vakcīna. Diemžēl statistika rāda, ka pēdējos septiņos gados iedzīvotāji vakcinējas aizvien mazāk un kopējais iedzīvotāju imunizācijas līmenis arī šogad ir zems.

Šobrīd vakcinācija kopā ar speciālista pakalpojumu pacientam varētu izmaksāt septiņus latus, skaidroja SPKC direktore. "Saslimšana jebkurā gadījumā izmaksās dārgāk nekā gripas pote," viņa uzsvēra.

Gripas vakcīnas efektivitāte ir ap 70% - tas ir augsts rādītājs, pasākumā norādīja Rīgas Stradiņa universitātes profesore Ludmila Vīksna.
Viņa arī uzsvēra, ka tikpat svarīgi kā vakcinēties ir ievērot citus profilakses pasākumus, piemēram, regulāri mazgāt rokas un gripas epidēmijas laikā neuzturēties masu pasākumos.

Speciāliste arī akcentēja, ka simptomi, par kuriem gripas epidēmijas laikā būtu jāsatraucas, ir elpošanas grūtības, sāpes muskuļos, spiediena sajūta krūtīs, pēkšņs reibonis, reizēm arī vemšana.

Lai vēl vairāk sagatavotu iedzīvotājus gaidāmajai gripas sezonai, SPKC tuvākajā laikā plāno vairākas informatīvas aktivitātes, pastāstīja centra direktore.

Viena no tām paredzēta jau šī mēneša beigās, kad ģimenes ārstu prakses saņems dažādus pacientiem paredzētus informatīvus materiālus, tostarp plakātus, par gripas profilaksi.

Informatīvus plakātus SPKC plāno izvietot arī aptiekās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!