Foto: DELFI

Juridiski korekti bez Satversmes preambulas esam dzīvojuši līdz šim un principā varētu mierīgi turpināt to darīt tālāk, vaicāta, vai 95 gadus pēc valsts dibināšanas Satversmei jāraksta preambula un tajā jādefinē valsts pastāvēšanas pamati, intervijā laikrakstam “Diena” atzīst bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe – Freiberga.

"Taču politiski strāvojumi, kādi Latvijā manīti pēdējo gadu laikā, attaisno vēlmi šobrīd tekstuāli izteikt un apstiprināt tās vērtības, kas Satversmē bija pieņemtas kā pašas par sevi saprotamas, bet ne vienmēr tiešos vārdos izteiktas," turpina Vīķe-Freiberga.

Viņa intervijā atzīst, ka Latvijas valstij nākotne neizbēgami nesīs negaidītus pavērsienus, pārmaiņas un izaicinājumus, taču par nezināmo nav jēgas baidīties "jo labuma no tā nekāda nav".

"Katra paaudze ir atbildīga par to, ko ir bijis tās spēkos paveikt, bet arī par to, ko tā savos pēcnācējos ir mācējusi iedēstīt kā mērķus un vērtības. Kas notiek tālāk, tas tad paliks nākamo paaudžu rokās un uz viņu sirdsapziņas," atzīst kādreizējā Latvijas prezidente.

Viņa atzīst, ka patriotisma trūkums pret savu valsti norāda uz nespēju mīlēt plašāko kopienu, kas normāli indivīdam sniedz emocionālu atbalstu un patīkamas piederības jūtas, un šāda nespēja mīlēt raksturīgi ceļas no mazvērtības sajūtas un nespējas mīlēt pašam sevi.

Jau vēstīts, ka septembra nogalē Egils Levits publiskoja Satversmes preambulas tekstu, kas tika apspriests arī Saeimas Juridiskajā komisijā.

Satversmes preambulas projektā tiek piedāvāts definēt Latvijas pamatlikuma kodolu, bet latviešu identitātei plānots piedēvēt divas saknes - latviešu tautas dzīvesziņu un kristīgās vērtības, ideju aizgūstot no literātes Zentas Mauriņas.

Levits žurnālā "Jurista Vārds", komentējot Satversmes preambulas projektu, skaidrojis, ka ar preambulu iecerēts uzsvērt, ka brīva Latvija nav nejaušs vēstures blakusprodukts, bet gan mērķtiecīgi radīta valsts, tāpēc preambulas sākumā ir atklāts vissvarīgākais, proti, kāpēc Latvija ir izveidota.

Saeimas Juridiskās komisijas paplašinātajā sēdē deputāti iepriekš mudināja diskusijās par preambulu nepieļaut sabiedrības šķelšanu un to, ka šis jautājums kļūtu par priekšvēlēšanu tirgus objektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!