Foto: LETA
Bez Satversmes preambulas mēs varam iztikt, jo, neapšaubāmi, ir jāskatās visa Satversme kopumā, pirmdien “Latvijas Neatkarīgajai Televīzijai” atzina kādreizējais Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētājs, konstitucionālo tiesību eksperts Aivars Endziņš.

"Tā ir ļoti laba iniciatīva, par ko var diskutēt, taču uzskatīt, ka preambula ir tāda kā panaceja, ar ko mēs atrisināsim visas problēmas - nevar," atzīmēja Endziņš,

Viņš arī pauda viedokli, ka diez vai preambulā nepieciešams vēlreiz atkārtot to, kas jau ietverts Satversmē.

Jau vēstīts, ka septembra nogalē Egils Levits publiskoja Satversmes preambulas tekstu, kas tika apspriests arī Saeimas Juridiskajā komisijā.

Satversmes preambulas projektā tiek piedāvāts definēt Latvijas pamatlikuma kodolu, bet latviešu identitātei plānots piedēvēt divas saknes - latviešu tautas dzīvesziņu un kristīgās vērtības, ideju aizgūstot no literātes Zentas Mauriņas.

Levits žurnālā "Jurista Vārds", komentējot Satversmes preambulas projektu, skaidrojis, ka ar preambulu iecerēts uzsvērt, ka brīva Latvija nav nejaušs vēstures blakusprodukts, bet gan mērķtiecīgi radīta valsts, tāpēc preambulas sākumā ir atklāts vissvarīgākais, proti, kāpēc Latvija ir izveidota.

Saeimas Juridiskās komisijas paplašinātajā sēdē deputāti iepriekš mudināja diskusijās par preambulu nepieļaut sabiedrības šķelšanu un to, ka šis jautājums kļūtu par priekšvēlēšanu tirgus objektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!