Foto: LETA
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ir izvērtējusi Rīgas domes pieņemtos saistošos noteikumus par diferencētām biļešu cenām Rīgas sabiedriskajā transportā un nolēmusi prasīt pašvaldībai šo normu atcelt.

"Nav valstiski pareizi vienas pašvaldības transporta uzņēmuma budžeta problēmas risināt uz citu pašvaldību un visas valsts iedzīvotāju rēķina," sacījis VRAM ministrs Edmunds Sprūdžs (RP). Viņš ir pārliecināts, ka Rīgas domes iecerei būs negatīvas sekas arī uz pašvaldību finansēšanas sistēmu kopumā.

Ministrijas juristi, iesaistot arī citu institūciju speciālistus, secinājuši, ka Rīgas domes noteiktā diferencētā maksa par sabiedrisko transportu neatbilst vienlīdzības principam un rada neattaisnojamu diskrimināciju.

Atzinumā norādīts uz virkni likumu un Satversmes pantu, kā arī starptautisko tiesību normu, ar kuriem Rīgas domes sagatavotie noteikumi ir pretrunā. Arī Eiropas Savienības tiesas spriedums līdzīgā jautājumā secina, ka ekonomiski apsvērumi nevar būt par pamatu, lai nostādītu labvēlīgākā situācijā kādas teritorijas iedzīvotājus.

Vēl viens no aspektiem, uz ko norāda juristi, saistīts ar Rīgas kā galvaspilsētas statusu un attiecīgi pilsētā esošajām valsts iestādēm, ārstniecības un sociālo pakalpojumu centriem un uzņēmumiem. Šo iemeslu dēļ iedzīvotājiem no citām pašvaldībām Rīga ir jāapmeklē ne tikai darba, bet arī daudzu citu iemeslu dēļ.

Juridiski neprecīzas, kā arī tiešā pretrunā ar Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumu ir arī normas, kas paredz iespēju citām pašvaldībām slēgt līgumus ar Rīgas domi par atlaidēm saviem iedzīvotājiem.
Līdz ar to VARAM prasa Rīgas domei atcelt noteikumu punktu, kas paredz diferencētu sabiedriskā transporta maksu atkarībā no deklarētās dzīvesvietas un precizēt normu par atlaižu iespējām citu pašvaldību iedzīvotājiem.

Jau ziņots, ka pašvaldības nevarēs noteikt lētākas sabiedriskā transporta biļetes, kā vienīgo kritēriju minot tikai iedzīvotāju dzīvesvietu, paredz Saeimā ceturtdien, 7.novembrī, otrajā lasījumā pieņemtie grozījumi Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā.

Par šo lēmumu jau prieku paudusi "Vienotība", kuras frakcija šos grozījumus likumā parlamentā virzījusi, bet Rīgas mērs un galvaspilsētas diferencētās braukšanas maksas idejas "kūrētājs" Nils Ušakovs (SC) jau paspējis paziņot, ka "Vienotība" ir uzsākusi karu pret rīdziniekiem.

"Delfi" jau vēstīja, ka Rīgas dome ir nolēmusi no nākamā gada 1. janvāra ieviest diferencētas biļešu cenas sabiedriskajā transportā - galvaspilsētā deklarētajiem iedzīvotājiem brauciens "Rīgas satiksmes" transportlīdzekļos maksās 0,6 eiro jeb aptuveni 42 santīmus, bet citviet deklarētajiem un tūristiem par vienu braucienu būs jāmaksā 1,2 eiro jeb aptuveni 84 santīmus.

Galvaspilsētas mērijā nodoms diferencēt biļešu cenas tiek pamatots ar vēlmi veicināt to, lai savu dzīvesvietu Rīgā deklarētu tie iedzīvotāji, kas faktiski mīt galvaspilsētā, bet savu dzīvesvietu ir deklarējuši citur. Tādējādi Rīgas domes valdošie politiķi cer palielināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumus.

Savukārt "Vienotības" Saeimas frakcijas deputāti Saeimā iesnieguši grozījumus Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā - tie paredz ar likumu aizliegt atšķirīgas braukšanas maksas noteikšanu sabiedriskajā transportā, to pamatojot ar iedzīvotāju deklarēto dzīvesvietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!