Foto: F64
Trešdien, 4.decembrī, noslēdzot pirmo sarunu kārtu ar Saeimā pārstāvētajām partijām par jaunas valdības veidošanu, Valsts prezidents Andris Bērziņš ir pieņēmis lēmumu, nevirzot nevienu no pirmajās sarunās minētajiem premjera amata kandidātiem, turpināt politiskās konsultācijas arī nākamajā kārtā, kas plānota jaunnedēļ.

Apkopojot sarunās minētos valdības veidošanas pamatnosacījumus un pamatprincipus, Valsts prezidents atbalsta profesionālu un pieredzējušu ministru veidotu kabinetu, kurš vienlaikus saņemtu pārliecinošu Saeimas vairākuma atbalstu un varētu nekavējoši sākt risināt valstij aktuālos jautājumus. Valsts prezidents stingri iestājas par to, lai Ministru kabineta veidošana atbilstu Satversmes 55.pantā paustajam, ka "Ministru kabinets sastāv no ministru prezidenta un viņa aicinātajiem ministriem".

Pieņemot galīgo lēmumu par valdības vadītāja kandidatūras atbilstību izvirzītajam amatam, Valsts prezidents vienlīdz rūpīgi vērtēs gan iespējamā valdības vadītāja, gan viņa aicināto ministru kandidatūras.

Ja veidojamās valdības sastāvs neatbildīs Valsts prezidenta izvirzītajiem kritērijiem, Valsts prezidents patur tiesības atsaukt Ministru prezidenta kandidātu vēl pirms balsojuma Saeimā, informē Valsts prezidenta kancelejas Preses dienests.

Tiek uzvērts, ka Valsts prezidents pirmajā sarunu kārtā ir aicinājis partijas aktivizēt savstarpējās konsultācijas ar mērķi jau nākamās nedēļas sarunās nonākt pie jaunas valdības vadītāja kandidatūras un iespējami īsākā laikā izveidot darboties spējīgu Ministru kabinetu.

Jau ziņots, ka demisionējušā premjera Valda Dombrovska pārstāvētās partijas "Vienotība" valde iepriekš nolēma valdības vadītāja amatam pieteikt veselus trīs kandidātus – aizsardzības ministru Arti Pabriku, Eiropas Parlamenta deputātu Krišjāni Kariņu un Dombrovska padomnieku Intu Dālderi.  Savukārt citi politiskie spēki savus premjera kandidātus publiski neizvirzīja.

Iepriekš, kā iespējamie premjera amata kandidāti minēti arī bijušais zemkopības ministrs Jānis Dūklavs un Eiropas Komisijas komisārs Andris Piebalgs, kurš gan paziņojis, ka to uzņemties būtu neprāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!