Foto: LETA
Starp bijušo un esošo zemes lietotāju izvērties strīds par barikādēm veltītas skulptūras īpašumtiesībām Zaķusalā.

Kā vēsta Latvijas Televīzija (LTV), pēc barikāžu laika tēlnieks Ojārs Feldbergs uzdāvinājis LTV vienu savu skulptūru, kas novietota Zaķusalā, netālu no LTV ēkas, uz zemes, kas piederējusi valstij.

Vēlāk zeme nonākusi tagadējā Eiropas Parlamenta deputāta Aleksandra Mirska īpašumā, bet skulptūru neviens nav pārvietojis. Jaunais zemes īpašnieks skulptūru uzskatījis par savu, pārvietojis to tuvāk savai ēkai Zaķusalas krastmalā 5 un tagad liedzis pieeju cilvēkiem. LTV Saimniecības daļa kopā ar Feldbergu tagad cenšoties skulptūru atgūt, taču nesekmīgi.

Mirskis aģentūrai LETA pauda izbrīnu par notikumu pavērsienu, jo 17 gadu laikā piemineklis nevienam neesot bijis vajadzīgs, bet, kopš piemineklis pārvietots, viņa birojā par to esot interesējušies jau seši cilvēki. Mirskis pieminekli nav ļāvis no sava īpašuma aizvest, jo neviens neesot varējis uzrādīt dokumentus, kas apliecinātu īpašumtiesības uz šo mākslas darbu. Eiroparlamentārietis ironiski izteicās, ka viņam piemineklis atgādinot fallu.

Mirskis skaidroja, ka pieminekli bijis nepieciešams pārvietot, lai izbūvētu autostāvvietu, tāpēc cilvēki, kam piederot zemesgabals, esot trīs reizes rakstījuši vēstules LTV ar lūgumu "novākt akmeni no mūsu teritorijas". Tā kā nekādas atbildes neesot saņemtas, piemineklis notīrīts un uzstādīts pie biroja ēkas, lai atbrīvotu teritoriju autostāvvietai. Mirskis norādīja - piemineklis tiks atdots, ja kāds pierādīs, ka viņam tas pieder.

Deputāts izvairījās atbildēt uz jautājumu, kam pieder zemesgabals, sakot, ka esot vien īpašuma nomnieks. Zemesgrāmatas informācija gan liecina, ka īpašums Zaķusalas krastmalā 5, kur Mirska birojs īrē telpas, pieder Mirska mātei Esfirai Mirskai, kura šo īpašumu 2003.gadā saņēmusi kā dāvinājumu no sava dēla.

Mirskis aicināja sazināties ar vienu no zemesgabala nomniekiem - SIA "Auto radio" valdes priekšsēdētāju Aldi Liepiņu, kurš aģentūrai LETA pauda līdzīgu viedokli - 17 gadu laikā pie skulptūras neviens neko neesot atzīmējis, zem tā esošais zemesgabals privatizēts, bet tagad, kad teritorijas īpašnieks pieminekli pārvietojis, tam esot pieteikušies jau vairāki potenciālie īpašnieki.

Pirms pieminekļa pārvietošanas zemesgabala īpašnieki esot vērsušies LTV ar lūgumu to aizvākt, taču saņemta atbilde, ka LTV dokumentos un bilancē šāda pieminekļa neesot. Liepiņš norādīja, ka piemineklis esot pārvietots par aptuveni 30 metriem un novietots zaļajā zonā. Arī Liepiņš nevēlējās atklāt, kam šis zemesgabals pieder, taču uzsvēra, ka šai personai ar Mirski neesot nekāda sakara - Mirskis šajā īpašumā īrējot tikai vienu istabiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!