Foto: F64

Lemjot par otrreizējai caurlūkošanai nodoto Saeimas vēlēšanu likuma grozījumus, Saeima neatbalstīja deputāta Jura Viļuma (RP) priekšlikumu turpmāk ārvalstīs dzīvojošos vēlētājus pieskaitīt Latgales vēlēšanu apgabalam, nevis Rīgas vēlēšanu apgabalam, kā tas ir patlaban.

Viļums, pamatojot savu priekšlikumu, uzsvēra, ka arī Valsts prezidents Andris Bērziņš, nododot likuma grozījumus otrreizējai caurlūkošanai parlamentā, ir norādījis: "Mainoties valsts attīstības ekonomiskajiem un sociālpolitiskajiem apstākļiem, ir nepieciešams izvērtēt, vai nebūtu pārskatāma vēlēšanu tiesību sistēma saskaņā ar aktuālo situāciju valstī, proti, ekonomiskās lejupslīdes apstākļos uz ārvalstīm devās liels skaits balsstiesīgo vēlētāju. Ņemot vērā būtiski pieaugušo ārvalstīs dzīvojošo vēlētāju skaitu un to, ka Rīgas vēlēšanu apgabalā iegūto deputātu mandātu skaits proporcionāli palielinās, ievērojot vēlētāju, kuri uzturas ārvalstīs, pieskaitītās balsis, būtu vērtējams jautājums par šādas vēlētāju balsu pieskaitīšanas sistēmas samērīgumu."

Viļums izpētījis, ka savulaik 36 no kopumā 150 Satversmes sapulces dalībniekiem pārstāvējuši Latgali. Tagad, ņemot vērā iedzīvotāju skaita sarukumu, no Latgales ievēlamo deputātu skaits jau "sadilis" līdz piecpadsmit no kopumā simts parlamenta deputātiem.

Viļuma argumenti gan nepārliecināja viņa kolēģus, kas ierosinājumu ārvalstīs dzīvojošos vēlētājus pieskaitīt Latgales vēlēšanu apgabalam noraidīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!