Foto: Reuters/Scanpix

Ārlietu ministrija publiskojusi to Ukrainas pilsoņu sarakstu, kas uz laiku pasludinātas par Latvijai nevēlamām personām jeb "persona non grata".

Kā pirmais tajā minēts atstādinātais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs, kurš saskaņā ar pēdējām publiski pieejamajām ziņām atrodas Krievijā. Tāpat tajā iekļauts arī viņa dēli - politiķis Viktors un uzņēmējs Oleksandrs.

Par nevēlamu noteikts arī bijušais iekšlietu ministrs Vitālijs Zaharčenko un bijušais iekšlietu ministra vietnieks Viktors Ratušņaks.

"Persona non grata" ir arī bijušais ģenerālprokurors Viktors Pšonka un viņa dēls Artjoms, kā arī bijušais premjerministrs Mikola Azarovs un viņa dēls Aleksejs. Tāda ir arī bijusī vicepremjere Raisa Bogatirova.

Sarakstā ir arī bijušais Ukrainas Slepenā dienesta vadītājs Oleksandrs Jakimenko, Drošības dienesta vadītājs Igors Kaļiņins, Ukrainas prezidenta biroja vadītāja vietnieks Andrejs Portnovs un bijusī tieslietu ministre Jeļena Lukaša.

Tāpat iebraukšana Latvijā aizliegta Andrijam un Sergejam Kļujeviem. Andrijs bija Ukrainas prezidenta administrācijas vadītājs, bet viņa brālis – parlamenta deputāts un centrālās bankas amatpersona.

Iebraukšana liegta arī gāzes nozares uzņēmējam Sergejam Kurčenko un bijušajam izglītības ministram Dmito Tabačnikam.

Ārlietu ministrija skaidro, ka ceļošanas ierobežojumi noteikti saskaņā ar Imigrācijas likuma otro daļu, kas paredz ārlietu ministram tiesības liegt ārzemniekiem ieceļošanu Latvijā, ja tās ir valstij nevēlamas personas.

Jau ziņots, ka Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministri 20.februārī vienojās par sankcijām pret Ukrainas amatpersonām, kas atbildīgas par Kijevā notiekošo vardarbību un pārmērīga spēka pielietošanu pret protestētājiem. Savukārt 4. martā Latvijas Ārlietu ministrija sāka procedūru, lai šīm personām liegtu ieceļošanu Latvijā un "iesaldētu" viņu kontus Latvijas bankās, ja tādi ir.

Ārkārtas sēdē pieņemtās sankcijas paredz ceļošanas aizliegumu un līdzekļu iesaldēšanu. Tāpat nolemts aizliegt uz Ukrainu eksportēt policijas aprīkojumu, kas var tikt izmantots represijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!