Foto: Publicitātes foto

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) ceturtdien, 3. aprīlī tiksies ar labklājības ministru Uldi Auguli (ZZS), lai apspriestu iespējas piešķirt izdienas pensijas daļai pedagogu, portāls "Delfi" uzzināja LIZDA.

LIZDA uzskata, ka izdienas pensijas būtu nepieciešamas tiem pedagogiem, kas ir īpaši pakļauti izdegšanas sindromam, tas ir, sporta, speciālās un pirmsskolas izglītības jomās strādājošajiem pedagogiem.

"Izdienas pensiju piešķiršana pedagogiem liecinātu par valsts ieinteresētību pedagogu sociālajā aizsardzībā pēc ilgstoša darba, kas viņiem radījis profesionālu izdegšanu. Vēsturiski pedagogi no 1959.gada līdz 1993.gadam bija tiesīgi prasīt izdienas pensiju. Ja vairāk nekā trīsdesmit gadus pastāvēja šāda sociālās aizsardzības sistēma, atmiņā tas ir palicis un neizpratne, kādēļ tās vairs nepiešķir, saglabājusies," uzskata LIZDA priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško.

 Atsaucoties uz Izglītības un zinātnes ministrijas datiem, LIZDA informē, ka patlaban Latvijā ir 1009 pirmsskolas izglītības skolotāji, 198 pirmskolas izglītības mūzikas skolotāji, 14 pirmskolas izglītības sporta skolotāji, 43 speciālie pedagogi, 181 speciālās izglītības skolotājs un 303 sporta skolotāji, kas ir vecumā no 50 līdz 62 gadiem.

Ministrija savulaik esot aprēķinājusi, ka uz izdienas pensijām minētajās specialitātēs varētu pretendēt apmēram piecdesmit pedagogi gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!