Foto: LETA

Lai iesaistītos Eiropas Parlamenta (EP) priekšvēlēšanu kampaņā, Latvijas vēstniece Ēģiptē un EP deputāta amata kandidāte Iveta Šulca (ZZS) maija sākumā dosies atvaļinājumā.

Konkrētus datumus Šulca vēl saskaņošot ar darba devēju - Ārlietu ministriju (ĀM). Saskaņā ar ierasto kārtību vēstnieces pienākumus atvaļinājuma laikā pilda pēc ranga nākamā amatpersona - Latvijas pārstāvniecības Ēģiptē vadītājas vietniece Ingūna Vīksne,  sacīja Šulca.

Vēstniece norādīja, ka likums viņai neuzliek par pienākumu ņemt bezalgas atvaļinājumu. Saskaņā ar likumu vēstniece var kandidēt EP vēlēšanās, un viņa par savu izvēli ministrijas vadību ir informējusi gada sākumā, informēja preses sekretārs Kārlis Eihenbaums.

Arī pirms distancēšanās no amata Šulca ir sākusi priekšvēlēšanu aktivitātes, izplatot savu viedokli par Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu apguvi Latvijā. Pēc topošās politiķes domām, ES fondi, kurus bija pienākums izmantot jaunu darba vietu radīšanā, esot izlietoti nepareizā virzienā, un pret politiskās elites īstenoto kursu Latvijas cilvēki esot balsojuši ar kājām, masveidā emigrējot.

Taujāta, vai šāda veida paziņojums no diplomāta puses nevar kaitēt Latvijas interesēm, Šulca atvaicāja ar pretjautājumu, kā tas būtu iespējams. Viņa norādīja, ka Latvijai kaitējums var rasties, ja pastāv slikta pārvaldība un ES fondu līdzekļi nav ieguldīti, piemēram, augstas kvalifikācijas darba vietu radīšanai. ĀM ar kandidātes izsūtītā paziņojuma saturu vēl nav iepazinusies, norādīja Eihenbaums.

Šulca paziņojumā norāda, ka laika periodā no 2007. līdz 2013.gadam solidaritātes vārdā Latvijā ienāca 4,53 miljardi eiro no kopējā ES budžeta. Šis naudas līdzekļu apjoms, ko valdība bija apņēmusies ieguldīt valsts izaugsmē, ir līdzvērtīgs Latvijas viena gada budžetam. Vērtējot emigrācijas tempus un apjomus, sanāk, ka mūsu ģimenes abām mūsu politikām - gan Eiropas, gan nacionālajai - ir ielikušas atzīmi "neieskaitīts", uzskata politiķe.

"Liela daļa no aizbraucējiem ir no lauku reģioniem un vecumā, kad domā par ģimenes dibināšanu un bērnu radīšanu. Tie ir darbaspējīgi cilvēki, kuri aizbraucot aizved līdzi Latvijas nākotni. Un viņiem nedrīkst pilnīgi neko pārmest, jo cilvēki tikai izmanto ES sniegtās izvēles iespējas un iegūto brīvību - dzīvot un strādāt tur, kur ir labs darbs, sociālais nodrošinājums un nākotne viņu ģimenēm. Diemžēl Latvija šo izvēļu konkurencē pagaidām sāpīgi zaudē citām Eiropas valstīm," konstatē Latvijas vēstniece Ēģiptē.

Šulca atzīmē, ka nākamajos sešos gados Latvija no ES fondiem saņems papildu 6,6 miljardus eiro, bet esot jāatceras, ka "ES nav mamma, kas pateiks priekšā, kādām jābūt katras valsts nacionālajām prioritātēm". Tas katrai dalībvalstij jāapzinās un jāsaprot pašai, jo dalība ES ir valsts iespēja augt, plaukt, attīstīties vai arī nīkuļot, norāda politiķe. "Manuprāt, viens no EP deputāta nozīmīgākajiem uzdevumiem ir strādāt tepat Latvijā, palīdzot cilvēkiem saprast ES mehānismus un iespējas, kuras dod dalība ES, lai tās varētu prasmīgi izmantot mūsu izaugsmei šeit Latvijā," pauž Šulca.

"Valstij, tāpat kā lidmašīnai, ir nepieciešams pieredzējis kapteinis, no kura ir atkarīgs, vai un kā gaisa kuģis sasniegs galamērķi. Jau divus Saeimas sasaukumus triju valdību varas groži un lielākais EP deputātu skaits ir partijas "Vienotība" rokās. Saka, ka EP vēlēšanās startē šīs partijas zvaigžņu komanda. Zvaigznes spīd, bet vai silda?" "Vienotības" darba sekmes apšauba politiķe.

"Līdz šim Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā, NATO un tagad arī eirozonā sabiedrībai tikusi pasniegta kā nacionāls mērķis. Uzskatu, ka tie ir jaudīgi līdzekļi, lai stiprinātu mūsu neatkarību un drošību. Nacionālajam mērķim vajadzētu būt, ka Latvija tiecas kļūt par zaļās ekonomikas, izglītības vai tehnoloģiju lielvalsti," sacīja EP deputāta amata kandidāte.

"Pirmsvēlēšanu vārdu gūzmā vārdi skan skaisti un saldi, uzburot laimīgas ainas vai biedējot ar dramatisku valsts bojāeju, kas nereti rada situāciju, ka lēmumi tiek pieņemti emociju varā. Vēlos vien novēlēt - skatīties darbos, nevis klausīties vārdos, jo tā ir drošāk, izvēloties kapteini un komandu, kas veidos mūsu politiku Latvijā un Eiropā nākamos četrus gadus," pauž EP deputāta amata kandidāte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!