Foto: AFI



Nereģistrētās organizācijas "Nepilsoņu kongress" šovakar plānotā koncerta mērķis bija veicināt etnisko spriedzi, uzskata Drošības policija.

DP kā valsts drošības iestāde informēja Rīgas domi par potenciālajiem riskiem saistībā ar piektdien Esplanādē plānoto koncertu "Mēs gribam pārmaiņas", informēja DP.

DP vērtējumā šī pasākuma mērķis bija provokatīvā un izaicinošā veidā šķelt sabiedrību, veicināt ideoloģisko un etnisko spriedzi, kas, ņemot vērā šī pasākuma norises vietu un laiku, varēja izraisīt konfrontācijas riskus starp dažādu tautību un uzskatu pārstāvjiem. DP rīcībā esošā informācija liecināja, ka šo pasākumu varētu apmeklēt radikāli noskaņotas personas, kas arī varētu paaugstināt konfrontācijas risku.

DP vērtējumā šis pasākums tika plānots kā instruments sabiedrības daļas mobilizēšanai un iesaistīšanai pasākuma organizatoru politisko mērķu īstenošanai. To uzskatāmi apliecina arī nereģistrētās organizācijas "Nepilsoņu kongress" aktīvista Aleksandra Gapoņenko agresīvā retorika, kas bija vērsta nevis uz sabiedrības saliedēšanu, bet gan provocēšanu un maldināšanu.

Pamatojoties uz šiem faktoriem, DP uzskata, ka pasākuma laikā pastāvētu nozīmīgi sabiedriskās kārtības un drošības apdraudējuma riski un ka pasākuma organizatori nespētu nodrošināt kārtības uzturēšanu tā laikā.
Šo apsvērumu dēļ DP rekomendēja Rīgas domei neizsniegt atļauju šī pasākuma norisei.

Jau ziņots, ka, ņemot vērā Drošības policijas (DP) rekomendācijas, Rīgas pašvaldība biedrībai "Nepilsoņu kongress" neatļāva šodien pie Kongresa nama rīkot koncertu "Mēs gribam pārmaiņas".

Biedrība "Nepilsoņu kongress" šodien plkst.18 aizliegtā koncerta vietā rīkoja "klusuma brīdi" pie Kongresa nama, informēja organizācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!