Foto: LETA

Latvijai pagājušajā nedēļā ieradušās ASV desantnieku rotas uzturēšana Ādažu bāzē izmaksās vairākus simtus eiro mēnesī.

Aizsardzības ministrijas Preses nodaļas pārstāve Dace Kundrāte aģentūrai LETA paskaidroja, ka ASV karavīru uzņemšana Latvijā tiek balstīta uz uzņemošās valsts atbalsta principa, proti, Latvija no savas puses sedz ASV karavīru izmitināšanu Ādažu bāzē. Papildu izmaksas par kazarmu apsaimniekošanu līdz ar ASV karavīru ierašanos varētu būt nelielas - pāris simti eiro mēnesī. Šīs izmaksas būtu saistībā ar lielāku elektrības patēriņu, biežāku veļas mazgāšanu un telpu uzkopšanu. Arī ziemas mēnešos izmaksas nemainīsies, jo visas telpas tiek apkurinātas kā līdz šim.

Savukārt visus pārējos izdevumus sedz ASV puse, tostarp karavīru ēdināšanu.

Uzņemošās valsts atbalsta principi paredz, ka atsevišķi mācību procesa realizēšanai nepieciešamie materiāltehniskie līdzekļi tiek piegādāti saskaņā ar jau noslēgtajiem Nacionālo bruņoto spēku līgumiem, piemēram, degviela. Citu valstu vienības un karavīri šos izdevumus sedz ar pēcapmaksu pēc faktiski patērētā.

Latvijas un ASV karavīru apmācību process tiek finansēts tāpat kā militārās mācības - katra valsts apmaksā savu apmācību daļu. Šobrīd mācību plāns vēl tiek saskaņots starp abām iesaistītajām pusēm, lai varētu precizēt finansējuma apjomu, norādīja Kundrāte.

Jau ziņots, ka Latvijā pagājušajā nedēļā ieradās ASV gaisa desanta rota no ASV armijas Eiropā 173.kājnieku brigādes vienības, lai piedalītos rotējošā mācību procesā, un uzturēsies Latvijā vismaz līdz šā gada beigām. Rota izvietota Ādažu bāzē.

ASV desantnieki ieradušies arī pārējās Baltijas valstīs un Polijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!