Foto: PantherMedia/Scanpix

Valsts datu inspekcija "e-klases" uzturētāju SIA "Digitālās ekonomikas attīstības centrs" (DEAC) par nelikumīgu personas datu iegūšana un izmantošanu sodījusi ar 1400 eiro naudassodu, portālam "Delfi" apliecināja Tieslietu ministrijas pārstāve Līva Rancāne.

Valsts datu inspekcijā 10.aprīlī pieņemts lēmums piemērot administratīvo naudas sodu DEAC par Latvijas
Administratīvo pārkāpumu kodeksa 204.7 panta pirmajā daļā paredzēto pārkāpumu, proti, par nelikumīgu personas datu iegūšana un izmantošanu.

Šāds lēmums pieņemts pēc pārbaudes par DEAC rīcības atbilstību Fizisko personu datu aizsardzības likumam, izmantojot izglītības portāla "e-klase" pieejamos personas datus.

Jau vēstīts, ka kāds Rīgas valsts 1.ģimnāzijas skolēns, vēloties padarīt lietošanai ērtāku skolvadības sistēmu e-klase, bija izstrādājis pārlūkprogrammas paplašinājumu "Skaista klase". Tas izraisīja e-klases uzturētāja DEAC dusmas, kuru pārstāvošie juristi skolēnu brīdināja, ka šādi rīkojoties, viņš pārkāpis Autortiesību likumu un brīdinājuši par iespējamo kriminālprocesa sākšanu.

Vispirms DEAC vadītājs Jānis Kaģis ar skolēnu sazinājies, sūtot e-pasta vēstules, bet tad, kad viņš norādījis uz to, ka Kaģis nav pieminējis nevienu likumu, kas būtu pārkāpts, DEAC sazinājies ar Rīgas Valsts 1.ģimnāziju, kurā puisis mācās, pieprasot sarīkot tikšanos ar puisi un viņa vecākiem. Direktors atbildējis, ka skolai šajā lieta nav jāiesaistās, un ieteicis viņiem kontaktēties ar viņu personīgi.

Pēc tam puisi mājās apciemojuši DEAC juristi. "Interesanti, kā advokātu birojam pēc "Webstore" norādītā autora vārda un uzvārda izdevās noskaidrot autora personas kodu un dzīvesvietas adresi?" iepriekš atzina "Skaista klase" autors. Viņš pauda bažas, ka šo sensitīvo informāciju DEAC ieguvis, izmantojot savas datu bāzes informāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!