Foto: LETA

Nacionālās bibliotēkas ēkas jeb "Gaismas pils" būvniecība ir veikta par vairākiem miljoniem eiro lētāk, nekā iepriekš plānots, sacīja Nacionālās būvkompāniju apvienības (NBA) pārstāve Ilga Sokolova.

"Gaismas pils" ēkas būvniecībai paredzētās izmaksas bija 163,1 miljons eiro, un šī summa izmaksu indeksācijas rezultātā ir samazinājusies par vairākiem miljoniem eiro. Precīzu samazinājuma summu varēs pateikt, kad beigs darbu izmaksu indeksācijas darba grupa, norādīja Sokolova.

Infrastruktūras objektu pirmās kārtas līgumsumma ir 12,65 miljoni eiro. Abu NBA veikto projektu īstenošana izmaksājusi par vairākiem miljoniem eiro mazāk nekā iepriekš paredzētie 175,75 miljoni eiro.

Kultūras ministrijas (KM) Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) projekta īstenošanas nodaļas vadītājs Indriķis Builis paskaidroja, ka pašlaik vēl notiek ekspertu diskusijas darba grupā, lai noteiktu izmaksu indeksācijai izmantojamos datus. Darba grupā ir Finanšu ministrijas un Ekonomikas ministrijas, kā arī Centrālās statistikas pārvaldes (CSP), KM un būvnieku pārstāvji.

LNB Uzraudzības padomes loceklis un Latvijas Nacionālās kultūras padomes priekšsēdētājs Juris Dambis iepriekš stāstīja, ka LNB būvniecības līgums paredz, ka būvniecības izmaksas tiek indeksētas atbilstoši CSP datiem par to, kādas ir būvmateriālu cenas un darbaspēka atalgojums. No tā ir atkarīga līguma summas maiņa.

Tā kā krīzes gados - 2009., 2010. un 2011.gadā - būvniecības izmaksas samazinājās, arī galīgajai izmaksu summai jābūt mazākai, nekā sākumā noslēgts.

Jau ziņots, ka Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēka šodien pieņemta ekspluatācijā.

LNB ēkas būvniecība tika sākta 2008.gada jūnijā.

Tās būvdarbus veica "Nacionālā būvkompāniju apvienība", ko veido trīs lielākie Latvijas būvuzņēmēji - SIA "Re&Re", AS "RBSSKALS" un SIA "Skonto būve".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!