Foto: LETA

Netiek izslēgta iespēja drīzumā papildināt tā saukto "melno sarakstu", sacīja Ārlietu ministrijas preses sekretārs Kārlis Eihenbaums.

Jautāts par principiem, pēc kādiem ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) lemj par personu iekļaušanu tā sauktajā melnajā sarakstā, Eihenbaums norādīja, ka tās ir ārlietu ministra un iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (V) "ekskluzīvās tiesības".

"Mēs nevēlamies pieļaut, ka Latvijā iebrauc cilvēki, kuri uzstājas ar naida runu," skaidroja Eihenbaums, piebilstot, ka Krievijas aktiera Ivana Ohlobistina vizīte Latvijā sākotnēji tika plānota 25.oktobrī, taču vēlāk tika pārcelta uz 7.novembri. "Runas par to, lai visi ukraiņi izzūd, ir pilnīgi nepieņemamas. Šādus cilvēkus Latvijas zemei nav jānes," uzskata Eihenbaums.

Jautāts, vai drīzumā tiek plānota "melnā saraksta" papildināšana, Eihenbaums norādīja, ka šāda iespēja netiek izslēgta.

"Mēs esam atklājuši vairākas nepilnības šajā sarakstā, un, cik saprotams, no ministra puses tie tiks novērsti," sacīja Eihenbaums.

Vaicāts par konstatētajām nepilnībām, Eihenbaums, neprecizējot vārdus un uzvārdus, skaidroja, ka ir cilvēki, kuri "regulāri brauc uz šejieni, un viņu aktivitātes neveicina Latvijas un Krievijas sapratni".

"Ir gluži otrādi, viņi veicina pretējo," piebilda Eihenbaums.

Jau vēstīts, ka Rinkēvičs par naidu kurinošiem izteikumiem "melnajā sarakstā" iekļāvis Ohlobistinu, savā tvitera kontā paziņojis ministrs.

Rinkēvičs rakstīja, ka šāds lēmums pieņemts par Ohlobistina publiski paustajiem izteikumiem, piemēram, "nāvi ukraiņiem", "gejus jādedzina krāsnīs".

Jau ziņots, ka šogad pirms jauno izpildītāju konkursa "Jaunais vilnis" Rinkēvičs pieņēma lēmumu iekļaut Latvijai nevēlamo personu sarakstā vairākus šī pasākuma mūziķus. "Melnajā sarakstā" tika iekļauti Oļegs Gazmanovs, Josifs Kobzons un Alla Perfilova, kura pazīstama ar skatuves vārdu Valērija.

Savukārt Krievija savā Eiropas Savienības (ES) personu "melnajā sarakstā" ir iekļāvusi Satversmes aizsardzības biroja (SAB) priekšnieku Jāni Maizīti, Jaunā Rīgas teātra (JRT) režisoru Alvi Hermani un Saeimas deputātu Andreju Judinu (V).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!