Foto: Shutterstock
Gaļas pārstrādes komplekss "Kurzemes gaļsaimnieks" nule savu produkciju sertificējis Ķīnas tirgum, kas uzņēmumam saistošs ne vien milzīgā patēriņa dēļ, bet arī tāpēc, ka te cer īstenot visu produkcijas klāstu – ieskaitot ražošanas atlikumus un subproduktus, vēsta laikraksts "Dienas Bizness".

Pašlaik uzņēmums gaļas produktus jau eksportē uz Austriju, Igauniju, Lietuvu, Īriju, Zviedriju, Poliju, Rumāniju, Ungāriju, Nīderlandi un Lielbritāniju.

Krievija gan nav bijusi "Kurzemes gaļsaimieka" eksporta tirgus, taču sankcijas radījušas problēmas arī šim uzņēmumam. Tiem, kas eksportēja uz Krieviju, kompensējot tirgus zaudēšanu, tiek piešķirtas dažādas privilēģijas – nodokļu atlaides, kredītbrīvdienas, laikrakstam stāsta "Kurzemes gaļsaimnieka" valdes priekšsēdētāja Aksana Jansone. Agrāk Krievijas tirgū strādājošos vietējais tirgus neinteresēja, bet tagad viņi izmantojot šīs piešķirtās priekšrocības, lai pārdalītu tirgu par labu sev. "Spiediens ir liels, esam spiesti pielāgoties tām cenām, ko var diktēt uzņēmums, kuram ir šīs privilēģijas," atzīst uzņēmēja.

Pēdējos četrus gadus ražošanas attīstībā uzņēmums ieguldījis vairāk nekā 10 miljonus eiro, uzbūvējot jaunu ražošanas korpusu, uzstādot modernas iekārtas, kas ļāvušas ievērojami uzlabot pārstrādes efektivitāti, vēlme ieiet Ķīnas tirgū liek domāt par jaunām investīcijām.

"Esam ierobežoti ar saldētavas jaudu," teic Jansone. Ķīnas pasūtītāji neņem jauktas kravas, bet pieprasa katra veida saldēto produkciju atsevišķā vagonā, laikrakstam skaidro Jansone. "Saldētava ar 1000 tonnu ietilpību ir nākamā būve, projekts, ko sāksim pavasarī," sola uzņēmēja. Jau iegādātas ātrās saldēšanas iekārtas, tikko modernizēta kautuve, dubultojot tās jaudu – ap 100 cūkām un 80 liellopiem stundā. Lai iegūtu pilnīgu neatkarību, "Kurzemes gaļsaimnieks" vēlētos ierīkot arī savas cūku fermas, taču tas līdz šim nav izdevies. Dažu lielfermu radītās smakas un vides piesārņojums radījis kategoriski noraidošu iedzīvotāju attieksmi pret lopkopību.

"Kurzemes gaļsaimnieks" ir pilna cikla gaļas pārstrādes komplekss – tas ietver lopkautuvi, gaļas sadalīšanu un saldēšanu, kā arī gaļas pārstrādi gatavos produktos – kūpinājumos, desās, pusfabrikātos, pastētēs un kulinārijas izstrādājumos. 2012.gada sākumā ekspluatācijā nodotais modernais ražošanas komplekss mazā Lejaskurzemes lauku pagastā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras konkursā "Eksporta un inovāciju balva 2014" pretendē uz balvu kategorijā "Eksportspējīgākais komersants" lielo un vidējo komercsabiedrību grupā.

Uzņēmumā strādā 241 darbinieks, 2013.gadā uzņēmuma eksporta apjoms bija 8,9 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!