Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) uzskata, ka Labklājības ministrija (LM) ir radījusi lieku administratīvo slogu invalīdu asistentiem, kā rezultātā invalīdi bieži vien atsakās no iespējas izmantot asistentu pakalpojumus.

Šodien LPS Veselības un sociālo jautājumu komitejas sēdē tika uzklausīts LM speciālistu skaidrojums par nepieciešamību invalīda asistentam rakstiski apliecināt kopīgi pavadīto laiku un veiktos aprūpes pakalpojumus. Šis jautājums ir satraucis vairākas pašvaldības, jo administratīvā sloga dēļ nereti invalīdi atsakoties no asistentu pakalpojumiem. LPS uzskata, ka šis jautājums ir jāatrisina.

Sēdes dalībnieki arī izteikuši bažas par LM plāniem palielināt kontroli pār asistentu darbu, jo tas gan atturot cilvēkus uzņemties šos pienākumus, gan jau strādājošiem asistentiem un viņu klientiem krietni apgrūtina ikdienu.

Pašvaldību pārstāvji norādījuši, ka invalīdiem asistenta pakalpojums ļoti bieži ir vienīgā iespēja iziet ārpus mājas un, ja vien netiek apmeklētas kādas oficiālas iestādes, tad vienkāršai pastaigai, kultūras pasākuma apmeklējumam vai iešanai uz parku vai baznīcu nav vienkārši saņemt kādu oficiālu apstiprinājuma dokumentu. Tāpēc, viņuprāt, nav vēlams no asistenta prasīt rakstiski pierādīt ar invalīdu kopīgi pavadīto laiku un veiktos aprūpes pienākumus.

Pēc LPS domām, asistentiem ir jāuzticas, turklāt pašvaldības sociālie dienesti varot uz vietas novērtēt konkrēto situāciju. Ja asistentiem būs jānodarbojas ar dokumentu aizpildīšanu, viņiem nebūs laika tikties ar invalīdiem, uzskata LPS.

Tikmēr LM amatpersonas sēdē skaidrojušas, ka mērķis nav bijis sarežģīt pakalpojumu sniegšanu, taču esot jāatzīst, ka ne vienmēr viss norit godīgi un ir pareizi noformēts.

Tomēr LM pārstāvji solījuši, ka līdz gada beigām publiskajā apspriešanā nonāks jauni noteikumi par asistenta pakalpojuma sniegšanu, kas atrisinās lielu daļu neskaidrību. Tāpat izskanēja solījumi rīkot informatīvus seminārus, kuros skaidros, kā tieši jāizskatās atskaites plānam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!