Foto: DELFI

Informācija par skolotājiem izmaksāto atalgojumu no nākamā gada katru mēnesi būs jāpublicē internetā, tomēr par to, vai norādīt pedagoga vārdu, būs jālemj Saeimai. Tas izriet no valdības sēdē lemtā.

Proti, sākotnēji bija paredzēts, ka, publiskojot informāciju par skolotāju algām, būs jānorāda pedagoga vārds un uzvārds, bet pēc Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības iebildumiem Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) piedāvāja skolotāju vārdus tomēr nenorādīt.

Jaunākā Izglītības likuma grozījumu redakcija paredz, ka skolām internetā jāpublicē skolotājiem iepriekšējā mēnesī izmaksātā atlīdzība, norādot arī katra pedagoga darba algas likmi un tarificēto stundu skaitu, taču pedagoga vārds, uzvārds un ieņemamais amats nebūs jānorāda.

Valsts un pašvaldību dibinātām vispārējām vai profesionālajām skolām informācija par skolotāju algām katru mēnesi jāpublisko savā mājaslapā, bet, ja tādas nav, dibinātāja mājaslapā. Savukārt augstskolām savās mājaslapās jāpublicē informācija par saņemto valsts budžeta finansējuma daļu, kas izlietota pedagogu atlīdzībām.

Ministri gan kritizēja IZM piedāvājumu, kur skolotāju algas nāktos attēlot sarežģītā tabulā. "To neviens tāpat nevar saprast, izņemot kādas pašvaldības grāmatvedi un IZM," teica ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, rosinot informāciju norādīt vienkārši, skolotāju vārdu vietā izmantojot kodus utml.

Valdība nolēma, ka izskatīšanai Saeimā virzīs IZM sākotnējo piedāvājumu, kur bija paredzēts, ka lielo pilsētu un novadu pašvaldības, IZM un cita nozares ministrija katru mēnesi savā mājaslapā internetā publicē pedagogiem izmaksāto atalgojumu, norādot vārdu, uzvārdu, amatu un izmaksātā atalgojuma summu. "Demokrātiskas valsts pārvaldes funkcionēšanas neatņemama pazīme ir tās pārskatāmība un informācijas par valsts budžeta līdzekļu izlietojumu pieejamība," iepriekš uzsvēra IZM.

Tāpat likuma grozījumi paredz, ka valsts finansiālais atbalsts pieaugušo izglītībai ir jānodrošina no 2018.gada 1.janvāra, nevis no 2015.gada, kā bija paredzēts iepriekš.

Šis ir viens no 2015.gada valsts budžetu pavadošajiem likumprojektiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!