Foto: DELFI

Ietaupītā nauda, kas radīsies, atsakoties no ātrās palīdzības mašīnu nodrošināšanas ārpakalpojumā Rīgas reģionam, nākotnē tiks novirzīta Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbinieku algu fondam, ceturtdien, tiekoties ar NMPD arodorganizāciju pārstāvjiem, solīja veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS).

Sanāksmes laikā Belēvičs NMPD darbiniekiem solīja, ka risinās zemo algu jautājumu dienestā un septiņi miljoni eiro, kurus valsts ietaupīs, atsakoties no ātrās palīdzības mašīnu nodrošināšanas Rīgas reģiona centram ārpakalpojumā septiņu gadu periodā, tiks piešķirti dienesta darbinieku algu fondam.

Viņš skaidroja, ka, atsakoties no ārpakalpojuma, katru gadu izdosies ietaupīt apmēram vienu miljonu eiro.

Mediķi sanāksmes laikā norādīja, ka lielākā daļa izsaukumu, kuri tiek saņemti, nav neatliekami, bet gan ar tiem būtu jānodarbojas ģimenes ārstiem. Bieži vien cilvēki izsauc ātro palīdzību, lai viņus "apskata", tomēr ar to būtu jānodarbojas ģimenes ārstiem. Tāpat ģimenes ārsti brīvdienās un darba dienu vakaros neesot pieejami, līdz ar to tiek saukta ātrā palīdzība.

Ministrs solīja stiprināt ģimenes ārstu institūciju, lai atvieglotu NMPD mediķu darbu. Viņš plāno, ka to varētu izdarīt, piesaistot Eiropas Savienības fondu finansējumu.

Belēvičs uzsvēra, ka papildus nepieciešams atalgot kvalitāti ģimenes ārstu institūcijā, kā arī jānosaka minimālais kritērijs, kurš jāizpilda ģimenes ārstam. Ja šis kritērijs netiktu sasniegts, Nacionālās veselības dienests varētu izvēlēties neslēgt līgumu ar konkrēto ģimenes ārsta praksi.

Ministrs apņēmās arī mainīt nosacījumu ārstu likumā, kas ieviests krīzes laikā. Šobrīd mediķiem netiek maksāts par virsstundām, bet mediķiem ir ļauts strādāt 240 stundas mēnesī, saņemot noteiktu likmi par stundu.

Veselības ministrs plāno novērst šo novecojušo normu.

Jau ziņots, ka ceturtdien ministrs tikās ar NMPD darbinieku arodbiedrības pārstāvjiem. Pēc tikšanās vairākas arodorganizācijas nobalsojušas par neuzticības izteikšanu NMPD vadītājam Armandam Ploriņam.

Arodbiedrības NMPD vadītājam pārmet ne tikai izšķērdīgo un darbiniekiem neērto automašīnu iepirkumu, par kuru iepriekš ziņojusi Valsts kontrole, bet arī citus, iespējams, nelietderīgus līdzekļu izšķiešanas gadījumus. Tajā pašā laikā Ploriņa vadītajā dienestā esot katastrofāls darbinieku trūkums un zems atalgojums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!