Foto: DELFI

Latvija stingri nosoda un nekad neatzīs Krievijas īstenoto Krimas aneksiju, kā arī iestājas par Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti, informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

ĀM vēstnieks - preses sekretārs Kārlis Eihenbaums norādīja, ka Krievijas veiktā agresija Ukrainā, tai skaitā neleģitīmā Krimas aneksija, ir būtiski pasliktinājusi mazākumtautību stāvokli. "Jo īpaši bažas rada represijas un cilvēktiesību pārkāpumi pret Krimas tatāriem, pret kuriem turpinās sistemātiska diskriminācija visās sabiedriskās dzīves jomās," teica Eihenbaums.

Viņš uzsvēra, ka Latvija ir daudzkārt izteikusies par šo jautājumu un izmanto visas iespējas, lai šos jautājumus uzturētu atbilstošu starptautisko organizāciju dienaskārtībā. Nepieciešamība ievērot Krimas tatāru tiesības ir iekļauta gan Eiropas Savienības Ārlietu Padomes secinājumos, gan starptautiskos organizāciju un pārstāvju vērtējumos, kuri turpina ziņot par nopietniem cilvēktiesību pārkāpumiem Krimā

Diemžēl nav redzami nekādi uzlabojumi un Krievijas Federācija turpina pārkāpt starptautiskās tiesības un cilvēka pamattiesības, ko tā uzņēmusies ievērot, norādīja ĀM pārstāvis.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Krievijas policija pirmdien veica reidu Krimas tatāru televīzijas kanāla ATR telpās Simferopolē, kura laikā izņemti serveri un cits aprīkojums. Krievijas Izmeklēšanas komiteja paziņoja, ka reids tika veikts, izmeklējot divu aktīvistu nāvi pagājušajā februārī notikušā mītiņa laikā un kanālam ir videomateriāli, kas var palīdzēt veikt izmeklēšanu.

Krimas tatāru sabiedriskās izpildinstitūcijas Medžlisa priekšsēdētājs Refats Čubarovs norādīja, ka izmeklēšana par bojā gājušajiem aktīvistiem ir tikai aizbildinājums, lai apklusinātu ATR.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!