Foto: LETA

Ekonomikas ministrijas (EM) un komandītsabiedrības "Expo 2015" iepriekš parakstītos līgumus par darbiem, kas saistīti ar gatavošanos starptautiskajai izstādei "World Expo 2015", vērtēs piesaistīti eksperti, sacīja ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Viņa stāstīja, ka nesen noslēgusies dienesta pārbaude par amatpersonu rīcību, organizējot Latvijas dalību projektā "World Expo 2015", kurā izteikti pārmetumi iepriekšējiem ekonomikas ministriem Danielam Pavļutam (RP) un Vjačeslavam Dombrovskim (RP/V), kā arī bijušajiem EM valsts sekretāriem Jurim Pūcem ("Latvijas attīstībai") un Mārtiņam Lazdovskim, un bijušajam EM valsts sekretāram, tagadējam lidostas "Rīga" vadītājam Andrim Liepiņam. Savukārt pārbaudes rezultātā ierosināta disciplinārlieta pret sešām EM amatpersonām.

Ministre tuvākajā laikā plāno konsultēties ar juristiem, lai sagatavotu iesniegumu Ģenerālprokuratūrā, kas attiecīgi izvērtēs, vai vērsties pret minētajām personām.

Savukārt vaicāta par EM līgumu ar "Expo 2015" izvērtējumu, Reizniece-Ozola atzina, ka atsevišķi parakstīti līgumi rada šaubas, bet, lai tos pilnvērtīgi izvērtētu, EM piesaistīs neatkarīgus ekspertus, kas varētu sniegt atzinumu par līdzekļu lietderīgu izlietojumu.

Kā ziņots, Latvijas dalības "Expo Milano 2015" projekta organizēšanā pieļauti būtiski pārkāpumi, secināts EM sāktajā dienesta pārbaudē. Pārbaudes rezultātā ierosināta disciplinārlieta pret sešām EM amatpersonām, trīs no tām - departamentu direktores - atstādinātas no amata. Dienesta pārbaudēs komisija konstatējusi, ka projektam par Latvijas dalību starptautiskajā izstādē "Expo Milano 2015" nav nodrošināta atbilstoša un efektīva vadība un nav pietiekami vērtēti Latvijas dalības izstādē "Expo Milano 2015" iespējamie organizācijas modeļi un to riski, kā arī ir konstatēti būtiski trūkumi projektam piešķirtā finansējuma izlietojuma kontrolē. Komisija konstatējusi arī citus pārkāpumus, tostarp termiņu neievērošanu projekta sākuma fāzē, neatbilstoši veiktus iepirkumus, noslēgtus nekvalitatīvus līgumus un neatbilstošu to izpildes uzraudzību.

Iepriekšminētās darbības nav ļāvušas projektu īstenot sākotnēji paredzēto budžeta izmaksu apjomā, termiņos un kvalitātē, secinājusi komisija. Dienesta pārbaudes komisijas detalizēts ziņojums tiks nosūtīts izvērtēšanai tiesībsargājošajām iestādēm.

Latvija šogad nepiedalīsies starptautiskajā izstādē "World Expo 2015", kas norisināsies Itālijas pilsētā Milānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!