Foto: F64

Eiropas parlamenta deputāte Sandra Kalniete (V), kam pirmdienas vakarā atteikta iebraukšana Krievijā, otrdienas rītā pametusi Maskavas lidostu un dodas uz Briseli.

Vēl neilgi pirms lidojuma viņa atradās Šermetjevas lidostas tranzīta zonā, un pase politiķei netika atdota, pati Kalniete sacīja LNT raidījumā "900 sekundes".


Kopš atteikuma saņemšanas Kalniete noskaidrojusi tā iemeslu, proti, apdraudējumu valsts drošībai un sabiedrības veselībai. Kā zināms, Kalniete Maskavā grasījās piedalīties pazīstamā Krievijas aktīvista, politiķa un Kremļa opozicionāra Borisa Ņemcova bērēs. Viņš tika nogalināts pagājušajā piektdienā.

Kalniete iegādājusies biļeti atpakaļceļam, tomēr arī to paņēmuši robežsargi, solot pulksten 9 no rīta pavadīt politiķi uz lidmašīnu un atdot gan pasi, gan biļeti.

Viņa detalizētāk izklāstīja arī aizvadītās nakts notikumus, proti, pēc tam, kad robežsargs ar viņas pasi uz ilgāku laiku pazudis, viņa lūgusi atļaut viņai lidot atpakaļ. Tomēr robežsargi atgriezušies vien pēc tam, kad pēdējā lidmašīna jau bija pametusi Šeremetjevu.

Politiķe norādīja, ka vēlāk robežsargs atteikumu iebraukt Krievijā pamatoja vien ar likuma pantu, bet nevarēja paskaidrot, ko šis pants paredz. Tagad gan Kalniete saņēmusi informāciju, ka tas saistīts ar apdraudējumu valsts drošībai un sabiedrības veselībai.

Viņa gan uzsver, ka šie notikumi "ir nieks, salīdzinot ar to beztiesību un neaizsargātību, kas jāpiedzīvo aktīvistiem un opozīcijai". Pat ja palikusi bez pases un jūtas neaizsargāta, viņa par paļauties uz Latviju un Eiropas Savienību, bet "aiz viņiem nestāv nekas", par Kremļa opozicionāriem sacīja Kalniete.

Kalniete informēja, ka pirms brauciena uz Maskavu, Latvijas ārlietu ministrija Krievijas vēstniecībai jautājusi, vai nebūs nekādu šķēršļu iebraukšanai valstī. Oficiāla atbilde gan netika sniegta. "Neoficiālu informāciju es neuzskatu par informāciju," norāda Kalniete

Otra Latvijas pārstāve Ņemcova bērēs - Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica (V) – sarunā ar "900 sekundēm" informēja, ka viņa atrodas Maskavā un iebraukšana Krievijā notikusi bez starpgadījumiem.

Kā vēstīts, Kalnietei pirmdien atteikta iebraukšana Krievijā.

Šī nav pirmā reize, kad Krievijā nav ielaists EP deputāts. Pagājušā gada septembra nogalē Krievijā netika ielaista EP deputāte Rebeka Harmsa. Tolaik Krievijas vēstnieks Eiropas Savienībā (ES) Vladimirs Čižovs paziņoja, ka deputāte iekļauta Krievijā nevēlamo personu sarakstā saistībā ar ES noteiktajiem ierobežojumiem vairākiem Valsts domes deputātiem.

Pēc ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (V) lūguma uz Ņemcova bērēm devusies ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica (V) un Kalniete. Tāpat bēres apmeklēs Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!