Foto: Andris Grīnbergs
Aizvadītajā nedēļas nogalē Latvijas Petroglifu centra pētnieki atklājuši mežābeli, kas no troņa gāzusi līdz šim par Latvijas resnāko šīs sugas eksemplāru uzskatīto mežābeli, portālu "Delfi" informē centra pārstāvis Andris Grīnbergs.

Kāda tīruma malā Skrundas novadā, pie Pankopu mājām, 8.martā tika apzināta milzu mežābele. Iespaidīgās un veselīgās ābeles apkārtmērs ir četri metri, kas savas sugas koku rangā to ierindo pirmajā vietā Latvijā.

Kuriozā kārtā turpat netālu – Pankopu pagalma otrā pusē – citi dabas pētnieki pirms dažiem gadiem apzināja citu varenu mežābeli, kas ar savu 3,7 metru apkārtmēru šobrīd ierindojas dižo ābeļu trešajā vietā.

Latvijas Petroglifu centrs gan uzsver, ka saimnieciski aktīvā privātā teritorijā augošos dižkokus skatīt iespējams, iepriekš apmeklējumu piesakot māju saimniekiem.

Pašlaik otrajā vietā Latvijas ābeļu topā ir Dīriņu ābele (apkārtmērs 3,78 metri), kas aug Talsu novadā, Balgales pagastā, savukārt ceturtā ir plašāk pazīstamā Ciemgaļu ābele Kuldīgas novada Turlavas apkārtnē.

Dabas aizsardzības pārvalde informē, ka mežaābele ir uzskatāma par aizsargājamu dižkoku, ja tā stumbra apkārtmērs ir 1,5 metri. Koka apkārtmēru mēra krūšu augstumā jeb 1,3 metrus no zemes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!