Foto: LETA

Eiropas Savienības (ES) sankcijas pret Krieviju ir jāsaglabā, tomēr reizē jāvēro, vai tiek īstenoti pamiera nosacījumi Ukrainas austrumos, ceturtdienas vēlā vakarā pēc Eiropadomes sanāksmes pirmās dienas žurnālistiem Briselē sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma ("Vienotība")

"Es uzskatu, ka sankcijas ir jāsaglabā un jāskatās, kas notiek ar pamiera nosacījumiem un tas jāsasaista ar sankcijām," viņa teica.

Vaicāta, kāda varētu būt ES rīcība gadījumā, ja pamiers Ukrainā netiek īstenots, Straujuma atbildēja, ka "tad ir elastība, un tiek attiecīgi lemts".

Jau vēstīts, ka Eiropadomes sanāksmē ceturtdien un piektdien Briselē ES valstu vadītāji spriež par attiecībām ar Krieviju, situāciju Lībijā, Enerģētikas savienības izveidi, gatavošanos Austrumu partnerības samitam Rīgā, kā arī 2015.gada Eiropas semestri.

Pamiers Ukrainas austrumos oficiāli ir spēkā kopš 15.februāra saskaņā ar 12.februārī Minskā panākto vienošanos.

Vienošanās noteic, ka pusēm bija jāveic visu smago ieroču atvilkšana, lai izveidotu buferzonu vismaz 50 kilometru platumā attiecībā uz artilēriju ar 100 milimetru kalibru un lielāku, 70 kilometrus attiecībā uz raķešu palaišanas sistēmām un 140 kilometrus attiecībā uz raķešu "Tornado" palaišanas sistēmām un citām sistēmām.

Smago ieroču atvilkšanai bija jāsākas otrajā dienā pēc pamiera stāšanās spēkā, tas ir, 17.februārī, un tai bija jānotiek ne vairāk kā 14 dienu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!