Foto: F64

Tā kā Eiropas Savienības (ES) prasībām atbilstošu gāzes balonu ieviešanā atklājušās dažādas problēmas, valdība otrdien atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) ierosinājumu paaugstināt drošības prasības "sarkanajiem" gāzes baloniem un atļaut mājsaimniecībām tos lietot līdz 2017.gada beigām.

Pēc sarunām ar gāzes balonu tirgotājiem un tos pārstāvošajām nevalstiskajām organizācijām par viņu gatavību strādāt saskaņā ar jauno gāzes balonu aprites, uzraudzības un kontroles kārtību, EM secinājusi, ka uzņēmumi, kuri strādā mājsaimniecību segmentā, neplāno piedāvāt iedzīvotājiem piemērotus nosacījumus gāzes balonu nomaiņai.

Pretēji iepriekšējām diskusijām, izstrādājot jauno regulējumu, uzņēmumi piedāvā gāzes balonus tikai iegādāties, neparedzot tādas alternatīvas kā noma un bezmaksas maiņa. Tāpat gāzes balonu tirgotāji nav vienojušies ar sadarbības partneriem, piemēram, degvielas uzpildes stacijām, par tālākās sadarbības nosacījumiem, lai ieviestu jauno gāzes balonu aprites regulējumu.

Satiksmes ministrs Anrijs Matīss (V) interesējās, vai Latvijai, atliekot šo termiņu, nedraud kāda pārkāpuma procedūra no Eiropas. EM valsts sekretāra amata pienākumu izpildītājs Jurijs Spiridonovs apliecināja, ka šādu draudu, jo konkrēts datums no Eiropas Savienības nav noteikts – balonu drošības nodrošināšana ir dalībvalstu pārziņā.

"Sarkanie gāzes baloni nav droši, un pakāpeniska nomaiņa ir nepieciešama," uzsvēra ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Pēc Spiridonova teiktā, problēma ar padomju laikā ražotajiem baloniem ir tāda, ka nav iespējams pateikt, kad un kas tos ražojis.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) pauda bažas par tēriņiem lauku iedzīvotājiem. Viņa ieskatā EM solījumi skan pārāk labi, un varētu nerealizēties dzīvē. "Kā jūs domājat, vai operators ir labdarības organizācija," piekrita Matīss.

Viena jaunā balona cena ir 60-90 eiro, minēja Reizniece-Ozola. Jāņem vērā, ka jauno balonu tilpums ir mazāks nekā sarkano balonu tilpums – 27 litri, nevis 50 litri.

Tā kā, nepieņemot grozījumus, iedzīvotāji no 1.aprīļa vairs nevarētu iegādāties sarkanos balonus, valdībai jāvirzās uz priekšu, uzsvēra Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Saskaņā ar EM datiem pašlaik aptuveni 35% mājsaimniecību ir gāzes balonu lietotāji, un ļoti liels īpatsvars ir tieši mazturīgo iedzīvotāju segmentā.

Lai iedzīvotājiem nerastos ievērojami tēriņi jaunā gāzes balona iegādei un vienlaikus paaugstinātu iedzīvotāju drošību, kā arī, lai mazinātu gāzes balonu nelegālās aprites pieauguma risku, EM rosina veikt vairākas izmaiņas, tostarp sašķidrinātās naftas gāzes balonus, kurus galvenokārt izmanto mājsaimniecībās, varēs izmantot līdz pat 2017.gada 31.decembrim, nevis tikai šā gada marta beigām.

Vienlaikus visiem sarkanajiem baloniem līdz 2015.gada 30.septembrim būs jāveic ārējā, iekšējā un hidrauliskā pārbaude.

Uzņēmumiem būs jāpiedāvā mājsaimniecībām arī gāzes balonu noma, dodot iespēju patērētājam izvēlēties sev piemērotāko risinājumu.

Tāpat plānots atvieglot gāzes balonu aprites kārtību gāzes balonu lietotājiem un tirgotājiem, paredzot, ka lietotāji, tāpat kā līdz šim, varēs pie tirgotāja apmainīt tukšu balonu pret pilnu.

Savukārt komersantiem, kas iepērk lūžņus, plānots aizliegt iepirkt no fiziskām personām gāzes balonus, to lūžņus un atgriezumus. "Tādējādi būtiski samazinās risks, ka gāzes balonu lietotāji patvaļīgi veic gāzes balona utilizāciju un to nodošanu metāllūžņos, līdz ar to pakļaujot riskam gan savu, gan apkārtējo dzīvību un veselību," skaidro EM.

Tirgotāji, kuri piegādā rūpnieciskās gāzes balonus, jau pašlaik strādā atbilstoši jaunajam regulējumam, klientiem gāzes balonus piedāvājot gan tirdzniecībā, gan nomā, un ir gatavi savā komercdarbībā pilnībā ieviest jauno regulējumu. Līdz ar to jaunais regulējums bez izmaiņām stāsies spēkā, aptverot produktu segmentu, kas saistīts ar lielākiem drošības riskiem, piebilst ministrija.

Gāzes baloniem, kurus galvenokārt izmanto rūpnieciskajiem mērķiem, saglabāsies šādi termiņi - ES tehniskajām prasībām neatbilstošus gāzes balonus aizliegts tirgot un uzpildīt no 2015.gada 31.marta, un lietot - no 2015.gada 30.jūnija.

Izmaiņu ieviešanai valdība atbalstīja grozījumus trīs Ministru kabineta noteikumos.

Jau vēstīts, ka valdības iepriekš atbalstītie noteikumi paredz, ka ES tehniskajām prasībām neatbilstošus gāzes balonus no tirgus būs jāizņem, sākot ar 2015.gada 31.marta.

Līdz šim pie jauna gāzes balona iespējams tikt, izlietojot iepriekšējo un nododot to gāzes balonu tirgotājam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!