Foto: F64

Šā gada pirmajā ceturksnī no Rīgas domes ziedojumu konta palīdzības sniegšanai Zolitūdes traģēdijā cietušajiem izlietoti 8749,64 eiro, sniedzot palīdzību 17 cietušajām personām, pastāstīja Rīgas domes Labklājības departamenta Iedzīvotāju informēšanas nodaļas vadītāja Lita Brice.

Minētajā summā iekļauti ārstēšanās izdevumi (izmeklējumi, manipulācijas, ārstēšanās, ārstu speciālistu konsultācijas). Medikamentu iegādes apmaksai iztērēti 1736,03 eiro, logopēda, ergoterapeita, reitterapijas un psihologa pakalpojumiem - 790 eiro, ģimenes asistenta pakalpojumiem - 4113,87 eiro, ar mantojuma jautājumu kārtošanu saistītajiem izdevumiem - 189,74 eiro un rehabilitācijas apmaksai - 1920 eiro.

Aptuveni četrus līdz septiņus mēnešus pēc notikušās traģēdijas daļa klientu, kas sākotnēji bija atteikušies no sadarbības ar Rīgas Sociālo dienestu (RSD) un psihologa pakalpojuma, izteikuši vēlmi to saņemt, atsākuši aktīvi sadarboties ar sociālo darbinieku pēc savas iniciatīvas, kā arī pirmo reizi vērsās RSD. Šie procesi tieši saistāmi ar traumatiskās krīzes norises gaitu, un laika periods no pusgada līdz gadam atbilst krīzes pārvarēšanas procesa izprašanas un risināšanas fāzei, kad noliegums kā psihes aizsargreakcija uz notikušo zaudējumu mazinās, zūd akūto fāžu simptomi, notiek samierināšanās, neizvairīšanās no īstenības un noris virzība uz pārorientēšanās fāzi, skaidro domē.

2014.gadā darbam ar Zolitūdes traģēdijā cietušo personu un bojā gājušo personu tuviniekiem Labklājības ministrija piešķīra sešas amata vietas. Šogad valsts finansējums netika turpināts, bet darbu turpina divi sociālie darbinieki, kuru darbu finansē RSD.

Pēc traģēdijas cietušajām ģimenēm ir sniegts arī informatīvs atbalsts par pieejamiem atbalsta pakalpojumiem, kā arī sniegts psiholoģisks un emocionāls atbalsts.

Pašlaik tiek gatavoti atzinumi Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētājas Olgas Veidiņas (SC) vadītajai ziedojumu izmaksas nodrošināšanas komisijai - medikamentu apmaksai, rehabilitācijas centra pakalpojumu apmaksai, mantojuma inventāra saraksta apmaksai un citiem atbalsta pakalpojumiem.

Notikusi arī sadarbība ar Rīgas bāriņtiesu, citu rajonu sociālajiem dienestiem, psihologiem, ģimenes ārstiem, skolu pedagogiem, Latvijas Autisma biedrību, Velku biedrību, labdarības biedrību "Speciālo palīglīdzekļu centrs", kā arī biedrību "Zolitūde 21.12.". Organizētas arī starpinstitucionālas tikšanās.

Kopējā Rīgas domes ziedojumu kontā Zolitūdes traģēdijā cietušajiem saziedotā summa bija 131 359,81 eiro, pašlaik ir izlietoti 40 559,59 eiro, un atlikums kontā ir 90 800,22 eiro. Šogad ziedojumu izmaksas nodrošināšanas komisija sanākusi uz vienu sēdi, kas notika februārī. Nākamā komisijas sēde plānota aprīlī.

Jau ziņots, ka 2013.gada 21.novembrī, sabrūkot Zolitūdes lielveikala "Maxima" jumta konstrukcijām, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, tostarp arī glābēji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!