Trešdien, 5. augustā karavīri, zemessargi un viņu tuvinieki uzsāka desmit dienu pārgājienu no Ādažu bāzes un Aglonu, lai 14. augustā piedalītos Svētās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkos, portālu "Delfi" informēja Aizsardzības ministrijas (AM) Militāri publisko attiecību departaments.

"Pārgājiena laikā Nacionālo bruņoto spēku personāls varēs uzlabot ne tikai savu fizisko sagatavotību, bet iepazīties arī ar kultūrvēsturiskajiem pieminekļiem, nacionālo partizānu un karavīru cīņu un piemiņas vietām, kā arī labāk izprast Latvijas vēsturi, veicināt komandas garu un biedriskumu karavīru vidū. Karavīri ceļā dosies formastērpos un ar Latvijas karogu," skaidro AM.

Karavīri un viņu tuvinieki kājām mēros teju 300 kilometrus sekojošā maršrutā: Ropaži - Lielvārde - Jaunjelgava - Sēlpils - Kūku pagasts - Atašiene - Rudzāti - Preiļi - Aglonas stacija - Aglona, vidēji dienā paredzēts noiet 35 kilometrus.

Svētceļojumu vadīs Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku kājnieku brigādes 1. kājnieku bataljona kapelāns virsleitnants priesteris Ilmārs Kravalis.

Lai stiprinātu karavīru un zemessargu patriotisko un morālo vērtību izpratni, fizisko sagatavotību, veicinātu civilmilitāro sadarbību, Sauszemes spēki jau otro gadu organizē pārgājienu no Ādažu bāzes līdz Aglonai.

Jau vēstīts, ka NBS karavīri pērn pirmo reizi devās svētceļojumā uz Aglonu. Karavīru grupā portālam "Delfi" tolaik norādīja, ka iepriekšējos divos gados gūtā svētceļojuma pieredze Polijā skubinājusi karavīrus augusta sākumā būt kopā ar visu ticīgo tautu un arī pašu mājās Latvijā pirmo reizi doties svētceļojumā. "Celmlauzis" šajā ziņā bijis Latvijas Romas Katoļu Baznīcas priesteris, virsleitnants Kravalis

Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki ir vieni no gada lielākajiem Marijai veltītajiem svētkiem. Tradicionāli Latvijā šie reliģiskie svētki visplašāk tiek svinēti Aglonas bazilikā, kurp katru gadu kājām dodas svētceļnieku grupas no Latvijas un citām valstīm.

Dievmātes debesīs uzņemšanas svētki ir vissenākie Jaunavas Marijas godam veltītie svētki.

Aglonas bazilika jau sen kļuvusi par vienu no nozīmīgākajām svētvietām ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā. Aglonā pulcējas garīgā ceļa meklējumos esoši cilvēki no daudzām pasaules valstīm.

Ar valdības lēmumu šie svētki noteikti kā valsts nozīmes pasākums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!