Foto: F64

Mainoties mēneša vidējās darba samaksas apmēram, Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas alga nākamgad pieaugs par 198 eiro, informēja Finanšu ministrija (FM).

FM skaidroja, ka Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums paredz, ka Saeimas deputātu, pašvaldības deputātu un arī Saeimas ievēlēto, apstiprināto un iecelto amatpersonu mēnešalgas ir piesaistītas ar koeficientiem Centrālās statistikas pārvaldes oficiālajā statistikas paziņojumā publicētajam valstī strādājošo aizpagājušā gada mēneša vidējās darba samaksas apmēram.

Tādējādi plānots, ka iepriekš minēto amatpersonu mēnešalgas no 2016. gada 1. janvāra pieaugs par 6,8 %, tostarp Saeimas deputātiem atalgojums pieaugs par 157 eiro, Ministru prezidentam un valsts kontrolierei mēnešalga pieaugs par 198 eiro, bet tiesībsargam - par 167 eiro.

Savukārt, ņemot vērā pieņemto lēmumu par minimālās mēneša darba algas paaugstināšanu no 2016. gada 1. janvāra no 360 eiro līdz 370 eiro, pieaugs mēneša alga minimālās algas saņēmējiem - lielākie ieguvēji no minimālās mēneša darba algas pieauguma no 2016. gada 1. janvāra pamatā būs zemāk atalgotie darbinieki valsts budžeta iestādēs, kuru mēnešalgas pieaugs vidēji par 2,8 %. Šis pieaugums attieksies uz 4,2 tūkstošiem jeb 7 % valsts budžeta iestādēs nodarbināto, informēja ministrijā.

Šim mērķim paredzēti valsts budžetā (ieskaitot mērķdotācijas) paredzēti trīs miljoni eiro.

FM informēja, ka kopumā pamatbudžetā atlīdzība pamatfunkciju veikšanai 2016. gadā salīdzinājumā ar 2015. gada plānu pieaugs par 46 miljoniem eiro jeb 5,7 %.

"Lielākās izmaiņas atlīdzības izdevumiem ir saistītas ar valdības noteikto prioritāti - ārējās un iekšējās drošības jomā. Atlīdzības pieaugums ir plānots Iekšlietu ministrijas amatpersonām ar dienesta pakāpēm, Ieslodzījumu vietu pārvaldes amatpersonām ar dienesta pakāpēm, kā arī nacionālo bruņoto spēku kaujas spēju celšanai. Savukārt, samazinājums atlīdzības pozīcijā salīdzinājumā ar 2015. gadu ir Ārlietu ministrijai saistībā ar papildu izdevumu samazinājumu amatpersonām, kuras bija iesaistītas Latvijas Prezidentūras nodrošināšanā," paskaidroja ministrijā.

FM atgādināja, ka 2013. gadā vidējā alga valstī bija 716 eiro, bet 2014. gadā vidējā alga valstī bija 765 eiro.

Informācija Valsts kases mājaslapā liecina, ka Straujuma augustā neto algā saņēma 1551 eiro.

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums paredz, ka premjeres mēnešalgu nosaka, aizpagājušā gada mēneša vidējās darba samaksas apmēram piemērojot koeficientu - 4,05, ministriem - 3,648, bet Saeimas deputātiem - 3,2.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!