Foto: LETA
Saeima ceturtdien izskatīšanai komisijās nodeva Patvēruma likuma grozījumus, kas paredz, ka patvēruma meklētāju bērniem izglītība jāiegūst latviešu valodā.

Likumprojekts paredz, ka nepilngadīgajiem patvēruma meklētājiem tiek nodrošinātas izglītības ieguves iespējas valsts valodā.

Likumprojekta autors, deputāts Andrejs Judins (V) skaidro, ka patvēruma meklētāju, bēgļu, alternatīvo statusu ieguvušo personu vai personu, kam piemērota pagaidu aizsardzība iekļaušanās sabiedrībā ir nesaraujami saistīta ar valsts valodas, kultūras, mentalitātes un tradīciju iepazīšanu, apgūšanu un izpratni. "Patvēruma meklētāji lielākoties nāk no vides, kas būtiski atšķiras no Latvijas sociokulturālās vides. Šo personu iekļaušanās sabiedrībā ir ne vien nepieciešama to ikdienas vajadzību nodrošināšanai, bet arī ir būtisks priekšnoteikums sabiedrības drošībai," viņš uzsver.

Tāpat grozījumu autors norāda uz iespēju, ka daļa no patvēruma meklētājiem kļūs par pastāvīgiem Latvijas sabiedrības locekļiem, tādēļ to integrācija ir jārisina ilgtermiņā. Turklāt veiksmīga bērnu integrācija atvieglos arī pārējo ģimenes locekļu integrēšanos Latvijā, pavēstīja partijas "Vienotība" pārstāvji.

"Mācības vispārizglītojošajās skolās ar mācību programmu valsts valodā dos būtisku pienesumu, lai šis personas ātrāk iekļautos Latvijas sabiedrībā, apgūtu un izprastu Latvijas sociokulturālās vides īpatnības," norāda Judins.

Jau vēstīts, ka koalīcija vienojusies, ka bēgļiem būs jāpameklē kursi, skolas un pirmsskolas izglītības iestādes, kur mācības notiek latviešu valodā.

Saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) iekšlietu ministru sanāksmē otrdien pieņemto lēmumu Latvijai pagaidām būs jāuzņem papildu 281 patvēruma meklētājs, tātad kopējais uzņemamo bēgļu skaits pagaidām būs 531.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!