Foto: LETA

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) balsojums ceturtdienas plenārsēdē izšķirs, vai Saeima atbalstīs Nacionālās apvienības (NA) priekšlikumu nākamgad nepalielināt deputātu atalgojumu, to "iesaldējot".

Pret algu iesaldēšanu balsos vienīgi "Vienotība". Partijas Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa žurnālistiem sacīja, ka "frakcija nekad nav pakļāvusies populismam" un lēmums neatbalstīt rosinājumu par parlamentāriešu algu saglabāšanu esošajā līmenī esot bijis vienbalsīgs.

Āboltiņa minēja, ka deputātu algas ir piesaistītas vienotajai valsts pārvaldē strādājošo atalgojuma sistēmai, kā arī to, ka Latvijas parlamentārieši ir vieni no viszemāk atalgotajiem visā pasaulē, kaut arī krīzes laiks ir pagājis.

Savukārt ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis žurnālistiem trešdien vēl neatklāja, kā partiju apvienība ceturtdienas plenārsēdē balsos. ZZS būs brīvais balsojums par deputātu algu saglabāšanu esošajā apmērā, kas var būt izšķirošs.

Opozīcijā esošā partija "No sirds Latvijai" un Latvijas Reģionu apvienība paliks pie iepriekš paustā un atbalstīs deputātu algu iesaldēšanu. Savukārt partija "Saskaņa" plāno nepiedalīties balsojumā.

Kā vēstīts, Saeimas deputātiem ceturtdien plenārsēdē būs jālemj par NA ierosinājumu 2016. gadā "iesaldēt" parlamentāriešu algas.

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums paredz Saeimas deputātu algas piesaisti aizpagājušā gada vidējai algai valstī ar koeficientu 3,2 un vidējās algas kāpumam. Tas nozīmē, ka 2016. gadā deputāta algai jāpieaug par 157 eiro.

"Taču tā kā vairākās valstij būtiskās nozarēs ar nākamā gada budžeta projektā plānoto finansējumu būs jāievēro taupības pasākumi līdzekļu trūkuma dēļ, kā arī to, ka valstij pieaugušo aizsardzības izdevumu dēļ nav izdevies pietiekošā apmērā paaugstināt atalgojumu daudziem no valsts budžeta finansētiem zemi atalgotiem darbiniekiem, NA deputāti uzskata, ka pareiza rīcība ir atteikties no likumā paredzētā algas pieauguma, tādējādi solidarizējoties ar sabiedrību," sacīts piektdien izplatītajā NA paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!