Foto: F64

Valdība apzinās, ka patvēruma meklētāju pārvietošana Eiropā nerisina problēmas cēloņus, ceturtdien, ziņojot Saeimai par valdības deklarācijas un plānošanas dokumentu mērķu izpildi, atzina Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Viņa atgādināja, ka gada sākumā Eiropas Savienība (ES) saskārās ar jauniem pārbaudījumiem tās drošībai, kas atklāja ES vājās vietas cīņā pret terorismu un nepieredzēta apjoma migrācijas plūsmas radīto spiedienu ārējām robežā.. Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā joprojām pastāv vērā ņemami izaicinājumi starptautiskajai drošībai, klāstīja premjere.

Pašreizējā situācija Eiropā saistībā ar ārkārtas un nesamērīgu personu pieplūdumu ir dramatiska, un šāda humanitārā krīze nav pieredzēta kopš Otrā Pasaules kara beigām, uzsvēra Straujuma.

Latvija solidaritātes vārdā ir nolēmusi pārvietot daļu personu, kurām ir nepieciešama starptautiskā aizsardzība, no citām ES dalībvalstīm un trešajām valstīm. "Mēs labi apzināmies, ka lēmums par patvēruma meklētāju pārvietošanu nerisina problēmas cēloņus. Līdz ar to mūsu nostāja ir skaidra - pašreizējās problēmas cēloņu risinājums nav rodams jebkādos pastāvīgos patvēruma meklētāju sadales mehānismos," atzina Straujuma.

Kā iespējamos risinājumus viņa minēja ES ārējo robežu stiprināšanu, paturot prātā migrācijas plūsmu mainīgo dabu un pievēršot pienācīgu uzmanību arī austrumu robežai, kā arī sadarbības uzlabošanu ar trešajām valstīm.

"Trešais virziens, kurā Eiropai jāstrādā, ir efektīva atgriešanas politika, ko mēs vienmēr esam atbalstījuši un arī turpmāk atbalstīsim, lai tās personas, kuras ir ieradušās tikai labākas dzīves meklējumos un kurām nav likumīga pamata uzturēties mūsu valstīs, tiktu pēc iespējas ātrāk atgrieztas to izcelsmes vai iepriekšējās mītnes valstīs," skaidroja valdības vadītāja.

Jau vēstīts, ka valdība konceptuāli atbalstījusi rīcības plānu patvēruma meklētāju uzņemšanai Latvijā, un orientējoši sistēmas sagatavošanai sākotnēji 531 personas uzņemšanai nepieciešami 16 miljoni eiro.

Rīcības plāns ietver trīs rīcības virzienus - personu atlasi un pārvietošanu, patvēruma meklētāju uzņemšanu un izmitināšanu, kā arī integrācijas pasākumus.

Plāns vēl tiks precizēts līdz 20. oktobra valdības sēdei, definējot atbildības jomas un precizējot finanšu jautājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!