Foto: Valsts kanceleja
Eiropas Savienības (ES) valstu līderi pirmdienas vakarā apsveica panākto "lūzumu" sarunās ar Turciju par vienošanos migrācijas krīzes ierobežošanai, bet atlika lēmuma pieņemšanu līdz nākamās nedēļas samitam, lai apspriestu Ankaras jauno prasību detaļas.

Ziņots, ka Turcija no ES pieprasa vēl trīs miljardus eiro imigrācijas krīzes risināšanai, pirmdien paziņoja Eiropas Parlamenta (EP) prezidents Martins Šulcs.

Turcijas premjerministrs Ahmets Davutolu sarunās Briselē pārsteidza ES valstu līderus, pēkšņi lūdzot palielināt palīdzību Turcijai par trim miljardiem eiro un līdz jūnijam nodrošināt Turcijas pilsoņiem bezvīzu režīmu ar ES.

Viņš sacīja, ka apmaiņā pret to Turcija varētu uzņemt atpakaļ visus nelegālos migrantus, kas ieradušies Grieķijas salās. Davutolu arī ierosināja vienošanos, saskaņā ar kuru ES izmitinātu vienu Sīrijas bēgli no nometnēm Turcijā apmaiņā pret katru sīrieti, kuru Turcija uzņemtu no Grieķijas.

Kā portālam "Delfi" skaidroja Ministru kabineta (MK) Komunikācijas departamenta vadītāja vietniece Zaiga Barvida, ES valstu vai valdību vadītāji ir vienisprātis, ka ir jāpanāk, lai ES būtiski un ilgstspējīgi samazinātos nelegālās ieceļošanas gadījumu skaits no Turcijas.

Samita laikā Turcijas premjerministrs apstiprinājis savas saistības Grieķijas – Turcijas divpusējā atpakaļuzņemšanas līguma ietvaros, uzņemot atpakaļ visus migrantus, kam nav nepieciešama starptautiskā aizsardzība, kā arī tos migrantus, kas aizturēti Turcijas teritoriālajos ūdeņos.

Savukārt Eiropas Savienība esošo saistību ietvaros pārvietos sīriešus no Turcijas uz Eiropas Savienības dalībvalstīm, kā arī paātrinās vīzu liberalizācijas ceļa kartes ieviešanu ar mērķi līdz 2016. gada jūnija beigām ieviest bezvīzu režīmu Turcijas pilsoņiem.

"Vēlos izteikt īpašu pateicību Eiropadomes priekšsēdētājam Tuska kungam par ieguldīto lielo darbu kopēja vienota viedokļa veidošanā. Tāpat Latvija novērtē Grieķijas valdības ievērojamos centienus tikt galā ar ārkārtas situāciju. Latvija no savas puses ir gatava darīt visu, lai paātrinātu savu saistību izpildi pārvietošanās jomās," pirmdien sacījis Kučinskis.

Latvija jau ir uzsākusi patvēruma meklētāju, kam nepieciešama starptautiskā aizsardzība, pārvietošanu no Grieķijas. "Attiecībā uz humānās palīdzības sniegšanu esam gatavi izvērtēt Grieķijas vajadzības un savu spēju robežās sniegt atbalstu," minēja Ministru prezidents.

Tāpat Latvijas arī novērtē NATO darbības uzsākšanu, lai sniegtu atbalstu bēgļu un migrācijas krīzes risināšanā Egejas jūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!